Kunnanjohtajan tervehdys

Nousiaisten kunnan perustamisvuotena pidetään vuotta 1155, jolloin Suomen ensimmäinen piispa, piispa Henrik, valitsi Nousiaisen asuinpaikakseen ja perusti tänne Suomen ensimmäisen piispanistuimen. Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkkoa voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä keskiaikaisista kirkoistamme. Tarinan mukaan kirkko rakennettiin piispa Henrikin hautakirkoksi. Lähes kaikki tuntevat tarinan siitä, että talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä.

Vuosisatojen aikana Nousiaisista on kehittynyt omakotiasujien suosima, vireä ja vehreä asuinkunta. Nykyisin moottoritie alkaa Nousiaisista päättyen vajaan kahdenkymmenen minuutin automatkan jälkeen Turun keskustaan. Kunnasta pääset nopeasti työhön, opiskelemaan, harrastamaan ja ostoksille Turun lisäksi mm. Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan. Ja tietenkin myös päinvastoin.

Omakotitonttitarjontamme on upeata ja kunnan hyvä sijainti huomioiden varsin kohtuuhintaista. Tontin voi myös vuokrata.

Kaitaraisten uudelle yritysalueelle Kasitien varrelle odotamme runsaasti uutta yritystoimintaa. Tällä hetkellä Varsinais-Suomi porskuttaa hyvässä talouden ja työllisyyden myötätuulessa ja toivomme, että tämä heijastuu myönteisesti myös Nousiaisten kuntaan. Ota siis rohkeasti yhteyttä.

Kuntatalouden vuosia jatkuneista haasteista huolimatta pyrimme kaikin tavoin huolehtimaan siitä, että kaikenikäisillä kuntalaisilla on laadukkaat ja tehokkaasti tuotetut kunnalliset palvelut sekä mahdollisuudet monipuoliseen vapaa-ajan toimintaan ja harrastamiseen omassa kotikunnassaan. Kaksi pienehköä kyläkouluamme ovat hyvässä kunnossa: Valpperiin valmistui hiljattain kokonaan uusi koulurakennus, ja Paijulan koulun peruskorjaus valmistuu kesän 2018 aikana. Nummen taajamaan rakentuvan yhtenäiskoulun uudisrakennusta aloitettaneen rakentamaan vuoden 2019 aikana, jonka jälkeen peruskorjataan nykyisen Henrikin yläkoulun tilat. Lukiorakennus on peruskorjattu vuosina 2010-2011. Päiväkoteja meillä on 3, jonka lisäksi on runsaasti perhepäivähoitopaikkoja. Kirjasto sijaitsee yhtenäiskoulun vieressä. Uuden liikuntahallin rakentaminen yhtenäiskoulun läheisyyteen on myös suunnitelmissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kunta järjestää yhteistyössä muiden kuntien kanssa, samoin useat muutkin palvelut. Valmisteilla olevat maakunta- ja soteuudistukset muuttavat toteutuessaan tilannetta, kun monet kuntien nykyisistä tehtävistä siirtyvät maakunnan vastattavaksi.

Julkisten palvelujen lisäksi Nousiaisissa on aktiivinen seurakunta sekä lukuisia yhdistyksiä ja järjestöjä, joiden puitteissa jokainen kuntalainen löytää varmasti itseään kiinnostavaa tekemistä. Kunnassa on myös erinomaiset omatoimisen ulkoilun ja retkeilyn mahdollisuudet, kuten frisbeegolfrata ja Kurjenrahkan kansallispuisto, jonka suomaisemissa on yli 200 kilometriä retkeilyreitistöä nuotio- ja laavupaikkoineen. Suosittelen lämpimästi!

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi vireään ja vehreään Nousiaisiin niin asumaan, yrittämään kuin viettämään laatuaikaa monipuolisten harrasteiden parissa.

Jaana Karrimaa

kunnanjohtaja