Johtoryhmän aiemmin asettamiin linjauksiin täsmennyksiä – muutoksia liikunnan harrastamiseen ja kokoontumisiin


Valtioneuvosto totesi periaatepäätöksessään 25.2.2021, että leviämisvaiheen kriteerit täyttävillä alueilla koronaviruksen torjunnassa on perusteltua siirtyä sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelman mukaiselle toimenpidetasolle kaksi. Näillä alueilla ohjataan ottamaan käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelman ja sen täydennyksen mukaiset leviämisvaiheen toimet ja lisätoimet. Tason kaksi toimenpiteillä pyritään estämään erityisesti virusmuunnoksen leviämisen aiheuttamaa epidemian kiihtymistä.

Perjantaina 26.2. ylimääräisen kokouksen järjestänyt alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan 27. helmikuuta alkaen. Ryhmä tiukensi uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta. Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tulee tauottaa.

Nousiaisissa toteutetaan tässä vaiheessa seuraavat  koronakoordinaatiotyöryhmän linjaukset:
– 6 hengen kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan
– Aikuisten ryhmäliikuntaa suositellaan vältettävän myös ulkotiloissa 1.3.2021 alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aiemmin voimassa ollut: ”Ulkoliikuntapaikoilla voi järjestää myös aikuisten, enintään kymmenen henkilön pienryhmätoimintaa, kun huolehditaan vähintään kahden metrin turvaväleistä” väljennys poistetaan.
– 12-20-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytetään.

Kunta valmistelee muita suositusten mukaisia toimenpiteitä, joista tiedotetaan alkuviikosta.

 

Nousiaisten kunnan linjaukset ovat seuraavat:

Opetus ja varhaiskasvatus:

Lukion opetuksessa on käytössä suosituksen mukainen etä- ja lähiopetusta vuorotteleva hybridimalli niin, että välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena. Asiasta on tiedotettu tarkemmin Wilman kautta.

Esi-9-luokilla kaikki peruskoulut ovat lähiopetuksessa. Asiasta on tiedotettu tarkemmin Wilman kautta.

Maskisuositus koskee lukiota ja 5-9.luokkia.

Kirjasto

Kirjaston aukioloajat säilyvät ennallaan. Pikainen asiointi eli palauttaminen, varausten nouto ja lainaus ovat mahdollisia, suositus max. 15 minuuttia kerrallaan. Asiakastietokoneen välttämätön nopea käyttö ja tulostaminen ovat mahdollisiaGalleria, lehtienlukupöydät ja muut oleskelu jalukupaikat eivät ole käytössä. Kirjastoon ei voi tulla lukemaan sanomalehtiä, opiskelemaan tai oleskelemaan. Kävijämääriä seurataan ja kirjastoon pääsyä voidaan tarvittaessa rajoittaaSuositellaan lähi- ja verkkomaksuaKoululaisryhmiä otetaan ennakkovarauksella aamuisin ennen aukioloa, yksi ryhmä kerrallaan.

Nuorisotila

Nuorisotilan (os. Moisiontie 19) toimintaa muutetaan seuraavasti:
– Aikuisten tilaisuudet on keskeytetty 28.3.2021 asti
– Pikkunuokkari 3-6-luokkalaisille: toiminta jatkuu normaalisti.
– Iltanuokkari 13-18-vuotiaille: toiminta jatkuu normaalisti (pyydämme osallistuvia nuoria käyttämään maskia nuorisotilassa). Nuoret saavat kasvomaskit yläkoululta.

Liikuntatoiminnot

Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta pidetään edelleen keskeytettynä 28.3.2021 saakka.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi kuitenkin jatkua (alle 20-vuotiaat) seuraavin rajoituksin:
– Alle 12-vuotiaiden oman ryhmän tai joukkueen kesken myös lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sallittuja, sen sijaan esim. pelaaminen muita joukkueita vastaan ei ole edelleenkään sallittua. Kilpailuja tai esiintymisiä ei tule järjestää. Ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä (OKM ja THL).
– Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
– 12-20-vuotiaiden ryhmäliikunta on keskeytetty.
– Aikuisten yksilölajien harrastamista koskeva erillinen ohje on voimassa 22.2.2021 alkaen. Ohjeistus koskee ensisijaisesti kuntosaleja ja muita sellaisia liikuntatiloja, joissa harrastetaan yksilölajeja. Ohjeistus ei koske uimahalleja eikä salli tapahtumien järjestämistä.

Ulkoliikuntapaikat pidetään avoinna omaehtoista liikkumista varten.

Käytännössä linjaus tarkoittaa sitä, että kuntosali on toistaiseksi auki ilman ryhmäliikuntatoimintoja, kylmäuintitilat pidetään edelleen suljettuina 28.3.2021 asti ja kunnan sisäliikuntatilat ovat käytettävissä 28.3.2021 asti vain alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaan tai aikuisten yksilöharrastamista varten.

Tilaisuudet ja asiakaspalvelu
Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa noudatetaan korkeintaan 6 henkilön osallistumissuositusta. Suositus ei koske kunnallisia toimielimiä.

Kunnan henkilökunta käyttää asiakaspalvelutilanteissa kasvomaskia/visiiriä. Kunnanvirasto palvelee edelleen asiakkaita puhelimitse, sähköpostitse sekä ajanvarauksella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus. Maskien käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

 

Nousiaisissa 1.3.2021

Teemu Heinonen, kunnanjohtaja, puh. 044 435 5555

———————-

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee kuuden hengen kokoontumisrajoitusta jo huomisesta alkaen

Perjantaina ylimääräisen kokouksen järjestänyt alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä tiukensi uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta. Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tulee tauottaa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista Varsinais-Suomessa on merkittävästi kasvanut. Tällä viikolla tutkituista koronanäytteistä yli 50 prosenttia on osoittautunut S- geeninegatiivisiksi.

– Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että UK variantin osuus meilläkin jo huomattava, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Alueen epidemiologisen tilanteen perusteella ryhmä ei vielä nähnyt tarpeelliseksi antaa suositusta yläkoulujen ja toisen asteen täydellisestä etäopetukseen siirtymisestä. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi tiistaina koronakoordinaatioryhmän kokoontuessa.

– Kuntien epidemiologinen tilanne vaihtelee suuresti, joten kunnat ovat jo nytkin tehneet omat arvionsa esimerkiksi etäopetukseen siirtymisestä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Uhka tartuntatilanteen pahenemisesta on vakava

– Ennusteiden mukaan on mahdollista, että tartuntamäärät voivat nopeasti moninkertaistua. Tästä olemme nähneet esimerkin pääkaupunkiseudulla. Käytännössä meidän on suhtauduttava niin, että jokainen tartunta on mahdollinen muuntovirustartunta. Siksi maskien käyttöön ja käsihygieniaan pitää kiinnittää erityistä huomiota, Pietilä painottaa.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus. Maskien käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Aikuisten ryhmäliikuntaa ulkotiloissakin vältettävä

Koronakoordinaatioryhmä väljensi helmikuun puolivälissä suosituksiaan aikuisten ulkotiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan suhteen. Perjantaina ryhmä tiukensi näkemystään ja suosittelee, että aikuiset eivät harrastaisi liikuntaa ryhmissä edes ulkotiloissa. Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta pidetään edelleen keskeytettynä.

Ryhmä linjasi kokouksessaan myös, että hallituksen suositusten mukaisesti yli 12-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytettäisiin. Nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa koronaturvallisesti, mutta myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa koronakoordinaatioryhmä suosittaa erityistä huolellisuutta tartuntojen leviämisen estämiseksi. Harjoittelun tulisi toteutua mahdollisimman vähäisin lähikontaktein.

Valtioneuvoston ja ministeriön ohjeistuksen täsmentyessä muutokset suosituksiin ovat Varsinais-Suomessakin todennäköisiä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 133 sataatuhatta ihmistä kohden. Tapausmääriä kirjataan noin 60 päivittäin. Näytteitä otetaan noin 1500 näytteen päivävauhtia.