Kunnanjohtaja Teemu Heinosen tervehdys 12.4.2019


Teemu Heinonen

Nousiainen sijaitsee Varsinais-Suomessa Turun ja Porin välisen valtatie kahdeksan varrella. Nousiaisten kunta tunnetaan erityisesti sen merkittävästä historiastaan sekä aidosta maaseutu- ja kyläkulttuurista. Kunnan perustamisvuotena pidetään vuotta 1155, jolloin Suomen ensimmäinen piispa, piispa Henrik, valitsi Nousiaisen asuinpaikakseen ja perusti tänne Suomen ensimmäisen piispanistuimen. Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkkoa voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä keskiaikaisista kirkoistamme. Tarinan mukaan kirkko rakennettiin piispa Henrikin hautakirkoksi. Lähes kaikki tuntevat tarinan siitä, että talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä.

Vuosisatojen aikana Nousiaisista on kehittynyt omakotiasujien suosima, vireä ja vehreä asuinkunta. Suosio on perustunut laadukkaisiin lähipalveluihin, lukiokoulutukseen, monipuolisiin liikuntamahdollisuuksiin, viihtyisään ympäristöön sekä luontoon. Noin 4750 asukkaan vireä kyläyhteisö valtatie 8 moottoritien varressa on tavoitettavissa vain vajaan kahdenkymmenen minuutin automatkan päässä Turun keskustasta.

Nousiaisten luontomaisemat ja erityisesti Pyhän Henrikin kirkko ovat erinomaisia kohteita niin pyörämatkailijoille kuin yleisemminkin matkailijoille. Kesäaikaan Turun seudun joukkoliikenne Föli liikennöi Turun ja Kuhankuonon/Kurjenrahkan kansallispuiston väliä. Näiden lisäksi kunnasta löytyy monia muitakin tutustumisen arvoisia kohteita kuten NHL-jääkiekkoilija Mikko Rantasen täysmittainen (18-reikäinen) frisbeegolfrata, Valpperin hiihtokeskus, Nutturlan makasiiniteatteri, Kotiseutumuseo, Pikisaaren virkistysalue sekä Falkinkosken uimala, jotka houkuttelevat kuntaan myös naapurikuntien asukkaita.

Omakotitonttitarjontamme on monipuolista ja kunnan hyvä sijainti huomioiden varsin kohtuuhintaista. Tontteja tarjotaan myös vuokrattavaksi. Vireä kunta tarjoaa loistavat mahdollisuudet yritystoiminnalle kuin tapahtumien järjestämiselle. Kaitaraisten uudella yritysalueella on tarjolla vapaana olevia yritystontteja heti kasitien välittömässä läheisyydessä. Lisäksi lammasvuoren alueen viimeiset yritystontit ovat vielä kaupan nopeimmille. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja tiedustele yritystonteista toistaiseksi Suomen nuorimmalta kunnanjohtajaltamme.

Uusien ja energisten viranhaltijoiden johdattaman kuntayhteisön tulevaisuuden suunnitelmissa ovat suuret investoinnit vuosien 2019-2021 aikana Henrikin yhtenäiskoulun uudisosan sekä Nouste Areena liikuntahallin rakentamiseksi. Lisäksi vuoden 2018 aikana valmistui Paijulan koulun peruskorjaus ja sitä ennen Valpperin kokonaan uusi koulurakennus.

Nousiaisten kunta ja koko Varsinais-Suomi porskuttavatkin hyvässä työllisyyden myötätuulessa. Nousiaisten kunnan alhainen työttömyysaste (5 %) kuvastaakin kunnan ja Varsinais-Suomen poikkeuksellisen hyvää työllisyyden kehitystä.

Valmisteilla olleen sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen myötä Turun seutukunnat ovat ohjautuneet yhä tiiviimpään vuoropuheluun sekä Nousiaisten kunta on ollut aktiviinen osapuoli yhteisen kehittämistyön käynnistämiseen. Monet kuntien nykyisistä tehtävistä oli tarkoitus siirtää maakunnan vastattavaksi, mutta uudistuksen kaatuessa kehittämistyötä on tarkoitus jatkaa kunnissa. Perusturvakuntayhtymä Akseli vastaa kolmen jäsenkunnan (Nousiainen, Masku, Mynämäki) sosiaalipalveluiden, perusterveydenhuollon ja ikäihmisten palveluiden järjestämisestä. Kunnan tarkoituksena on turvata asukkaillensa mahdollisimman laadukkaat sote-palvelut.

Julkisten palvelujen lisäksi Nousiaisissa on aktiivinen seurakunta, yrittäjäyhdistys sekä lukuisia yhdistyksiä ja järjestöjä, joiden puitteissa jokainen kuntalainen löytää varmasti itseään kiinnostavaa tekemistä.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi vireään ja vehreään Nousiaisiin niin asumaan, yrittämään kuin viettämään laatuaikaa monipuolisten harrasteiden ja tapahtumien parissa!

Nousiaisissa 12.4.2019

Teemu Heinonen
kunnanjohtaja
teemu.heinonen@nousiainen.fi
puh. 044 435 5555