Muutokset palveluissa 14.6 – 20.6, aikuisten ryhmäharrastustoimintaan kevennyksiä


Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä kokoontui 8.6. ja totesi, että Varsinais-Suomi on nyt ollut vajaan viikon ajan niin kutsutussa kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä teki pieniä täsmennyksiä olemassa oleviin, keventyneisiin rajoituksiin. Perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla. Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole. Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI). Tässä linkki asiaa koskevaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteeseen: https://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/media-tiedotteet-viestinta/tiedotteet/Sivut/Varsinais-Suomi-kiihtymisvaiheessa-kohta-viikon-%E2%80%93-tilanne-paranee-edelleen.aspx

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on tehnyt 4.6 tartuntatautilain 58 g:n mukaisen päätöksen Varsinais-Suomen kuntien alueelle. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella ajalla 4.6.– 3.7.2021. Sisätiloissa järjestettävät yli 10 henkilön sekä alueellisesti rajatutuissa ulkotiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä. Mainitut yleisömäärät voidaan kuitenkin ylittää siten, että sisätiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä, ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1). Tarkemmat tiedot ja ohjeistukset asiasta löydät AVI:n tiedotteesta.

Nousiaisten johtoryhmä on päivittänyt linjauksiaan ajalle 14.6. – 20.6.2021 alueellisen ohjausryhmän suositusten pohjalta. Muutoksena aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisällä on sallittua ilman lähikontakteja huomioiden terveysturvallinen toimintamalli Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n antaman ohjeen mukaisesti. Enintään 10 henkilön raja poistuu. Kuntosalin sisätiloihin sallitaan yhtäaikaisesti enintään 30 henkilöä. Kuntosalin avoimet vuorot eivät ole vielä käytössä.

Linjauksia tarvittaessa täsmennetään uuden ohjeistuksen perusteella sekä linjauksia kiristetään tarvittaessa tilanteen heikentyessä.

Nousiaisten kunnan linjaukset ajalle 14.6. -20.6.2021 ovat seuraavat:

Opetus ja varhaiskasvatus

Lukion, yläkoulun ja esi-6-luokien kevätlukukausi 2021 on päättynyt 5.6.2021.  Syyslukukausi käynnistyy 12.8 ja syyslukukautta koskeviin linjauksiin palataan erikseen elokuun alussa.

Varhaiskasvatuspalveluiden toiminta jatkuu normaalisti. Yksikkökohtaisista käytännön järjestelyistä tiedotetaan suoraan huoltajia.

Kirjasto

Kirjaston tilat (galleria, lehtienlukupöydät, muut oleskelu- ja lukupaikat) ovat auki noudattaen turvavälejä. Asiakastietokoneiden käyttö ja tulostaminen/skannaaminen on mahdollista. Maskia tulee käyttää kirjastossa asioidessa ja lisäksi noudattaa yleisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita. Kävijämääriä seurataan ja kirjastoon pääsyä voidaan tarvittaessa rajoittaa. Kirjasto suosittelee lähi- ja verkkomaksua.

Nuorisotila

Nuorisotilan (os. Moisiontie 19) toimintaa muutetaan seuraavasti:
– Aikuisten tilaisuudet: kesätauolla, toiminnan jatkumisesta tiedotetaan erikseen.
– Iltanuokkari 13-18-vuotiaille: kesätauolla, toiminnan jatkumisesta tiedotetaan erikseen.
– Pikkunuokkari 3-6-luokkalaisille: kesätauolla, toiminnan jatkumisesta tiedotetaan erikseen.

Liikuntatoiminnot

Aikuiset: Aikuiset saavat harrastaa ulkona oman joukkueensa kesken lähikontaktein ja ohjatussa toiminnassa, esimerkiksi seuran järjestämissä treeneissä voi kokoontua kyseinen joukkue koosta riippumatta. Ryhmäharrastustoiminta sisällä on sallittua ilman lähikontakteja huomioiden terveysturvallinen toimintamalli Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n antaman ohjeen mukaisesti. Ulkotiloissa tapahtuva aikuisten joukkuelajien ottelu- ja kilpailutoiminta ja sisätiloissa tapahtuva (ilman lähikontakteja) yksilölajien ottelu- ja kilpailutoimintaa voidaan järjestää.

Vuonna 2001 syntyneiden tai nuorempien lasten ja nuorten harrastetoiminta voi jatkua ulko- ja sisätiloissa oman ryhmän kesken lähikontakteilla. Lasten ja nuorten ottelu- ja kilpailutoimintaa voidaan järjestää.

Nousiaisten kuntosali on auki (ilman avoimia vuoroja) ja kuntosalin sisätiloihin sallitaan yhtäaikaisesti enintään 30 henkilöä. Kuntosalin asiakkaille on koottu ohjeistus seuraavaan tiedotteeseen: https://nousiainen.fi/tiedote/nousiaisten-kuntosali-avataan-maantantaina-31-5-paivitetty-ohjeistus-kayttajille/

Uintipaikkojen (Falkinkoski, Valpperi, Pikisaari, Rantapiha) yhteydessä olevat pukuhuonetilat ovat auki. Saunominen ja puku- ja pesutilojen käyttö tulee tapahtua ripeästi ja muihin asiakkaisiin etäisyyttä pitäen. Toistaiseksi näihin sisätiloihin sallitaan yhtäaikaisesti enintään 10 henkilöä.

Tilaisuudet ja asiakaspalvelu

Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa noudatetaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston (AVI) voimassa olevia määräyksiä. Suositus ei koske kunnallisia toimielimiä.

Kunnanvirasto palvelee edelleen asiakkaita puhelimitse, sähköpostitse sekä ajanvarauksella. Kunnan henkilökunta käyttää asiakaspalvelutilanteissa kasvomaskia/visiiriä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella voimassa on edelleen maksimaalinen maskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus.

Turun seudun joukkoliikenteessä, Fölissä ja Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen (ELY) ostamassa joukkoliikenteessä on voimassa maskipakko. Koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että kaikki kunnat noudattaisivat alueensa joukkoliikenteessä sekä koulukuljetuksissa maskipakkoa.

 

Nousiaisissa 9.6.2021

Teemu Heinonen, kunnanjohtaja, puh. 044 435 5555

Varsinais-Suomi kiihtymisvaiheessa kohta viikon – tilanne paranee edelleen

Varsinais-Suomi on nyt ollut vajaan viikon ajan niin kutsutussa kiihtymisvaiheessa. Alueen koronakoordinaatioryhmä teki pieniä täsmennyksiä olemassa oleviin, keventyneisiin rajoituksiin. Perustasolle siirtymistä harkitaan ensi viikolla.

– Tilanne on jatkanut kehittymistään parempaan ja toivon tämän suunnan säilyvän. Tällöin voimme mahdollisesti ensi viikolla siirtyä perustasolle, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 18,4. Näistäkin tapauksista lähes puolet on peräisin ulkomailta. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 37,7. Positiivisten testien osuus on nyt 0,6 prosenttia, kun se viime viikolla oli 1,1 prosenttia. 

Harrastaa voidaan ilman enimmäishenkilömäärää

Sekä lasten ja nuorten, että aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt. Rajoituksia henkilömäärään aikuisten ja lasten harrastuksissa ei ole.  Yleisötilaisuuksien rajoitukset on määritellyt Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI).

AVI on antanut ajalle 4.6.–3.7.2021 määräyksen, jonka mukaan Varsinais-Suomen alueella voidaan järjestää sisätiloissa yli kymmenen henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta.

Kuorolaulua sisätiloissa tulee vieläkin välttää. Ulkotiloissakin suositellaan turvavälien säilyttämistä.

Suomeen riskimaasta saapuva ohjataan terveystarkastukseen

Jos saavut Suomeen maasta, joka katsotaan riskimaaksi koronaviruksen takia, sinun tulee hakeutua koronatestiin, ellet ole todistetusti sairastanut koronainfektiota alle kuusi kuukautta aiemmin. Riskimaiksi katsotaan maat, joissa koronavirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana – tällä hetkellä suurin osa maailman maista. Esimerkiksi Virossa ilmaantuvuus on edelleen yli 100 ja Ruotsissa yli 300.

– Jotta saamme tilanteen säilymään näin hyvänä, pitää matkoilta palattaessa käydä koronatestissä ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa siihen asti, kun on saanut tuloksen, Pietilä sanoo.

Ota rokote vuorollasi

– Nuorten aikuisten rokottaminen on hyvin tärkeää, jotta nuoret ja työikäiset saadaan kattavasti rokotetuksi, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Ottamalla rokote yhteiskunnan avaaminen edelleen, ja myös oma matkustaminen aikanaan mahdollistuu.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa rokotetaan pääasiassa 35-vuotiaista ylöspäin, mutta kun nuorempien vuoro tulee, kannattaa kantaa kortensa kekoon ja ottaa rokote. Ottamalla rokotuksen suojaat siis paitsi itseäsi myös muita, aivan kaiken ikäisiä.

– On myös hyvin tärkeää ottaa toinen rokoteannos, muistuttaa Rintala.