Näin AKT:n kuorma-autoalaa koskeva lakko vaikuttaa jätehuoltoon


Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n keskiviikkona 15.2. alkava viikon pituinen lakko vaikuttaa myös lounaissuomalaisten jätehuoltoon. Monelle kotitaloudelle ja taloyhtiölle lakko näkyy jäteastioiden tyhjennysaikataulujen muutoksina tai yhden tyhjennyskerran jäämisenä kokonaan väliin.

Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n lakko uhkaa pysäyttää merkittävän osan Suomen jätekuljetuksista keskiviikosta alkaen. Viikon mittaiseksi kaavailtu työtaistelu vaikuttaisi myös Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kilpailuttamiin jätekuljetuksiin. Lakon vaikutukset kohdistuvat urakoitsijayritysten henkilökuntaan ja sitä kautta urakoitsijoiden mahdollisuuksiin huolehtia LSJH:n tilaamista tyhjennyksistä.

– Kunnan järjestämän jätehuollon piiriin kuuluvista LSJH:n osakaskunnista Mynämäessä, Nousiaisissa, Maskussa, Ruskon Vahdolla, Naantalissa, Raisiossa ja saaristo-Paraisilla osalla asiakkaita polttokelpoisen jätteen ja hyötyjätteiden astiatyhjennyksiä jäisi tekemättä. Kemiönsaaren osalta näyttäisi kuitenkin siltä, että lakolla ei olisi vaikutuksia astiatyhjennyksiin, arvioi LSJH:n palvelupäällikkö Sanna Rajala.

Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, kanta-Paraisilla, Pöytyällä, Ruskolla, Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa jätteenkuljetuksesta sopiminen on asukkaan omalla vastuulla. Niissä kunnissa lakon vaikutukset ovat riippuvaisia kiinteistön valitsemasta jätteenkuljetusyrityksestä ja lakon vaikutuksista yrityksen palveluihin.

Lakon aikana väliin jääviä tyhjennyksiä ei luultavasti voida paikata, vaan seuraava tyhjennyskerta toteutuu asiakkaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Näin etenkin sellaisissa kiinteistöissä, joissa normaali tyhjennysväli on yksi tai kaksi viikkoa ja seuraava tyhjennys olisi jo pian lakon alkamisen jälkeen.

– Valitettavasti emme myöskään voi aikatauluttaa seuraavan kahden viikon ajalle erikseen tilattavia ylimääräisiä astiatyhjennyksiä. Arvioimme, että viikon kestävän lakon vaikutukset heijastuisivat jossain määrin myös sitä seuraavien parin, kolmen seuraavan viikon tyhjennyksiin. Tarkempia tietoja lakon vaikutuksista on mahdotonta tässä vaiheessa antaa. Seuraamme kuitenkin tilannetta ja viestimme siitä asiakkaillemme mahdollisuuksien mukaan, jatkaa Rajala.

Lietteiden keräykseen lakolla ei todennäköisesti ole vaikutuksia. Lietehuolto siirtyy LSJH:n vastuulle kaikissa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan jäsenkunnassa viimeistään vuonna 2026.

– Jo nyt kunnan kilpailuttamaan lietekaivojen tyhjennykseen kuuluvissa Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Paraisilla, Raisiossa ja Ruskolla lakosta aiheutuvat häiriöt ovat tämänhetkisten tietojen perusteella epätodennäköisiä, päättää Sanna Rajala.

 

Lisätietoja:

Sanna Rajala, palvelupäällikkö  Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)  puh. 02 727 6820  sanna.rajala@lsjh.fi

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 440 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 40 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!