Nousiaisten kunnan johtoryhmän linjaukset perustuen alueellisen koronaryhmän suosituksiin


Nousiaisten kunnan uudet toimenpiteet ajalle 3.12 – 23.12

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmän (1.12.) ja sosiaali- ja terveysministeriön (24.11) suositusten mukaisesti Nousiaisten kunnassa otetaan käyttöön uusia suosituksia ja rajoituksia koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi. Nämä alla luetellut linjaukset korvaavat kunnan aiemmin tekemät linjaukset.

Tilaisuudet ja asiakaspalvelu

Yleisötilaisuudet: Sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa noudatetaan korkeintaan 10 henkilön osallistumissuositusta. Suositus ei koske kunnallisia toimielimiä.

Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

Kunnan henkilökunta käyttää asiakaspalvelutilanteissa kasvomaskia/visiiriä. Kunnanvirasto palvelee edelleen asiakkaita puhelimitse, sähköpostitse sekä ajanvarauksella.

Lisäksi suosittelemme, ettei yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia järjestettäisi.

Kirjasto

Kirjaston aukioloajat säilyvät ennallaan. Pikainen asiointi eli palauttaminen, varausten nouto ja lainaus ovat mahdollisia, suositus max. 15 minuuttia kerrallaan. Asiakastietokoneen välttämätön nopea käyttö ja tulostaminen ovat mahdollisiaGalleria, lehtienlukupöydät ja muut oleskelu ja lukupaikat eivät ole käytössä. Kirjastoon ei voi tulla lukemaan sanomalehtiä, opiskelemaan tai oleskelemaan. Kävijämääriä seurataan ja kirjastoon pääsyä voidaan tarvittaessa rajoittaaSuositellaan lähi- ja verkkomaksuaKoululaisryhmiä otetaan ennakkovarauksella aamuisin ennen aukioloa, yksi ryhmä kerrallaan. 

Opetus ja varhaiskasvatus

Nousiaisten lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 7.12.2020 lukien ja etäopetus jatkuu ainakin joululomaan asti (19.12.2020). Asiasta tiedotetaan tarkemmin Wilman kautta.

Ylä- ja alakouluilla lähiopetus jatkuu ja kunta tarjoaa koulujen henkilökunnalle henkilösuojaimet (visiiri/kasvomaski). Yläkouluilla oppilaille suositellaan kasvomaskien käyttöä torstaista 3.12. alkaen ja kunta tarjoaa yläkoulun oppilaille kasvomaskit. Asiasta tiedotetaan tarkemmin Wilman kautta.

Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa kunta tarjoaa henkilökunnalle henkilösuojaimet (visiiri/kasvomaski) torstaista 3.12. alkaen.

Nuorisotila

Nuorisotilan (os. Moisiontie 19) toimintaa muutetaan seuraavasti:
– Aikuisten tilaisuudet keskeytetään ajalle 3.-23.12.2020
– Pikkunuokkari 3-6-luokkalaisille: toiminta jatkuu normaalisti sillä muutoksella, ettei nuokkarilla enää toteuteta ruoan valmistusta 23.12.2020 asti.
– Iltanuokkari 13-18-vuotiaille: toiminta jatkuu normaalisti sillä muutoksella, että pyydämme osallistuvia nuoria käyttämään maskia nuorisotilassa ajalla 3.-23.12.2020. Nuoret saavat kangasmaskit yläkoululta. Lisäksi nuokkarilla ei enää toteuteta ruoan valmistusta 23.12.2020 asti.

Liikuntatoiminnot

Nousiaisten kunta on jo aiemmin tiedottanut, että kunnan sisätiloissa tapahtuvat aikuisten yli 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset jäävät tauolle ajalle 28.11. – 15.12.2020 ja kuntosalitoiminta keskeytetään ajalle 28.11. – 15.12.2020. Tätä sulkuaikaa jatketaan suositusten mukaisesti 23.12.2020 asti siten, että rajoituksissa aikuisiksi määritellään alueellisen koronaryhmän linjausten mukaisesti yli 20-vuotiaat.

-Lasten ja nuorten ohjattu harrastetoiminta voi jatkaa normaalisti turvaetäisyyksistä ja käsihygieniasta huolehtien

 

Nousiaisissa 2.12.2020

Teemu Heinonen, kunnanjohtaja, puh. 044 435 5555

 


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mediatiedote 1.12.2020

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmältä uudet suositukset: tavoitteena ehkäistä leviämisvaihe 
Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatioryhmä antoi 1.12.2020 uudet suositukset maakunnan nopeasti heikentyvän koronaepidemiatilanteen vuoksi. Suositukset ovat voimassa 3.-23. joulukuuta 2020 koko maakunnan alueella. Koronaviruspandemia on Varsinais-Suomessa leviämisvaiheen uhassa.
Koronaviruspandemian tilanne on Varsinais-Suomessa viime päivinä kehittynyt nopeasti huonommaksi. Maanantaina 30.11. todettiin 49 uutta koronavirustapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin marraskuun aiempina päivinä.  Uusissa suosituksissa vähennetään kontakteja ja liikkuvuutta eri tavoin. Koordinaatioryhmä on pohtinut suosituksia suhteessa tilanteen välttämättömyyteen sekä vaikuttavuuteen.
Varsinais-Suomen koordinaatioryhmän suositukset
Yleisötilaisudet
 • Sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.
Yksityistilaisuudet
 • Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.
Julkisten ja yksityisten tilojen sulkemisesta koordinaatioryhmä suosittaa:
 • Kirjastojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua, kuten lyhytaikaista lainaustoimintaa rajatulle kävijämäärälle ja yleisten tietokoneiden käyttöä välttämättömään asiointiin. Lukupaikat suljetaan ja kirjastoihin sovitut tapahtumat perutaan tai toteutetaan etänä. Jos tämä ei ole mahdollista, kirjastot tulisi sulkea.
 • Nuorisotilat voivat olla auki, jos niissä asioivat voivat säilyttää riittävät turvavälit. Nuorisotilojen toimintaa supistetaan eli ei esimerkiksi tehdä ruokaa, mutta tarjotaan mahdollisuus olla turvallisessa paikassa. Samalla jalkaudutaan tarjoamaan nuorille tietoa koronaviruksesta, testiin hakeutumisesta ja tuetaan jaksamista. Jos tämä ei ole mahdollista, nuorisotalot tulisi sulkea. Erityisesti yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille suositellaan kasvomaskin käyttöä nuorisotiloissa.
 • Kulttuuritilojen ja museoiden asiakasmäärää tulee rajata voimakkaasti niin, että ne vastaavat AVIn sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoitusta. Jos tämä ei ole mahdollista, kulttuuritilat ja museot tulisi sulkea.
 • Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi 4.12.2020 tai toteutetaan etäopetuksena. Suositus koskee aikuisille järjestettävää toimintaa.
 • Sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat suljetaan.
 • Kauppakeskusten oleskelutilat suljetaan oleskelun välttämiseksi.
 • Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.
 • Suositukset ovat voimassa 23.12.2020 saakka.
 
Harrastustoiminnan rajoituksista koordinaatioryhmä suosittaa:
 • Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23.12. asti.
 • Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien tauko jatkuu vastaavasti 23.12. asti.
 • Julkiset sisäliikuntatilat suljetaan 3.-23.12. muuten kuin lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta (alle 20-vuotiaat).
 • Muu kuin liikuntaan liittyvä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua (alle 20-vuotiaat).
 • Turvavälejä tulee pystyä tosiasiallisesti noudattamaan eli esimerkiksi pelaaminen ja kuorolaulu tulee laittaa tauolle. Etänä toteutettua harrastamista voidaan luonnollisesti jatkaa.
 • Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.
 • Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.
 • Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa on niiden luonteen vuoksi riksi tartunnoille ja massa-altistuksille. Kun suuri määrä urheilijoita ja yleisöä kokoontuu eri puolilta maata samaan tapahtumaan, on joukkoaltistuksen riski huomattava.
 • Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten.
 • Työryhmä suosittaa, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.
 • Suositukset ovat voimassa 3.–23.12.2020.
Opetuksen järjestäminen
 • Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa aiemman suosituksen mukaisesti.
 • Toisen asteen opetus
 • Lukioissa siirrytään etäopetukseen mahdollisimman pian, viimeistään 7.12. alkaen.
 • Ammatillisessa opetuksessa siirrytään etäopetukseen 3.12. alkaen, poikkeuksena välttämätön lähiopetus.
 • Etäopetussuositus on voimassa oppilaitosten joululomiin saakka.
 • Ylä- ja alakoulut
 • Lähiopetus voi jatkua. Jos tartuntaketjuja tulee, suositellaan, että kouluissa hyödynnetään määräaikaista etäopetusta tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Jos tartuntoja todetaan, opetusryhmä asetetaan karanteeniin.
 • Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja.
 • Yläkouluissa myös oppilaille suositellaan maskien käyttöä.
 • Esiopetus (koulujen yhteydessä toimiva) ja varhaiskasvatus
 • Henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä. Suositellaan, että aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.
Matkustaminen kotimaassa
 • Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää. Tällä halutaan estää, että toistaiseksi hieman paremmassa koronaepidemian vaiheessa olevan Varsinais-Suomen tilanne ei entisestään pahenisi.
Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen
 • Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään. Erityisesti ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tapaamiset on turvattava. Vierailijoiden määrää tulee kuitenkin rajoittaa merkittävästi.
 • Kun riskiryhmiin kuuluvat vierailevat hoivayksiköistä vastaavasti yksityiskodeissa, tulee huomioida suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärien rajoituksista.
 • Hygieniaohjeisiin, turvaväleihin ja maskinkäyttöön on syytä kiinnittää erityistä huomiota ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuluvien läheisten luona.
Lisäksi koordinaatioryhmä suosittaa, että kaikissa asiakaspalvelutilanteissa henkilökunnan tulee käyttää maskia, myös ulkotiloissa.
 
Katsaus Varsinais-Suomen koronatilanteeseen 1.12.2020
Tartunnanlähde on saatu jäljitettyä viime viikolla 60 prosentissa tapauksista. Uusista tapauksista miltei kolmasosa liittyy edelleen perheiden tai lähipiirin tartuntoihin. Tartuntoja tulee kuitenkin nyt useista erilaisista paikoista, mikä on huolestuttava kehityssuunta. Koronavirustaudin ilmaantuvuus Varsinais-Suomen alueella on 61,4 viimeisen kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden. Uusia koronavirustartuntoja todettiin viime viikolla 171 tapausta (23.–29.11.).
Tyksin laboratorioissa analysoitiin viime viikon (23.–29.11.) aikana yhteensä 8 355 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus kaikista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronanäytteistä oli 1,8 prosenttia. Viikkoa aiemmin (22.11.) positiivisten koronanäytteiden osuus Varsinais-Suomessa oli 1,7 prosenttia. Sairaalahoidon tarve on pysynyt kohtuullisena ja stabiilina. Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Tyksissä on koronavirustaudin vuoksi tällä hetkellä hoidossa seitsemän potilasta.