Nousiaisten kunnan tilannekatsaus 20.3.2020 – näin toimimme koronaviruksen aikana


Olemme Nousiaisten kunnassa ottaneet tällä viikolla ison harppauksen etätyöskentelyyn ja etäopetukseen.

Kunnanviraston henkilöstö on siirtynyt etätöihin. Alkuviikosta on katsottu kuntoon etäyhteydet ja muut käytännön järjestelyt niin, että etätyöskentely onnistuu. Palvelemme kuntalaisia toistaiseksi ajanvarauksella, puhelimitse ja sähköpostitse. Yhteystietomme löytyvät tämän tiedotteen kautta: https://nousiainen.fi/tiedote/kunnanvirasto-palvelee-18-3-alkaen-toistaiseksi-vain-ajanvarauksella-puhelimitse-ja-sahkopostilla/

Lukiossa ylioppilaskirjoitukset päättyivät tänään ja kaikki on mennyt todella mallikkaasti. Koulupuolella opettajamme tekevät etäopetusta pääsääntöisesti kotoaan käsin ja ovat ottaneet uuden työskentelymallin hyvin ja innostuneena käyttöön. Toki opettelua vielä on, mutta tilanteeseen nähden kaikki on lähtenyt hyvin käyntiin etäopetuksessa. Lähiopetuksena valtioneuvoston linjauksen mukaisesti toteutettava opetus on keskitetty Henrikin yhtenäiskoululle ja lähiopetuksessa on tällä hetkellä noin 30 oppilasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään 20.3.2020 tarkentanut pienimpien koululaisten lähiopetuksen järjestämistä poikkeusoloissa. Jatkossa kaikki peruskoulun 1—3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1—3 luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista. Tähän liittyen huoltajille on lähtenyt 20.3. Wilman kautta viesti ja tarkemmat toimintaohjeet.

Päiväkodeissa omissa päiväkodeissamme on noin 20 lasta ja Koljolan päiväkodissa noin 10 lasta, mutta luvut vaihtelevat päivittäin ja ensi viikon aikana lukumäärät ovat isommat/kasvavat, Pyydämme valtioneuvoston linjauksen mukaisesti, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin. Tätä tukeaksemme olemme päättäneet huojentaa päivähoitomaksuja niin, että varhaiskasvatusmaksu määräytyy 18.3. – 13.4.2020 läsnäolopäiväkohtaisesti. Mikäli vanhemmat päättävät ottaa lapsensa pois varhaiskasvatuksen piiristä tuona aikana, ei kyseisiltä poissaolopäiviltä tule varhaiskasvatusmaksua.

Kunnan tekninen osasto toimii pitkälti normaalisti. Kiinteistönhoitoa ollaan jatkettu, siivousta kiinni olevissa kiinteistössä on vähennetty ja puolestaan kohdennettu tätä resurssia tärkeiden tilojen tehostettuun siivoukseen. Ruokahuollossa Moisiokodin ruoanvalmistus eriytetty omaksi valmistuskeittiökseen.

Muutoin kunnan toiminnot ja tilat ovat toistaiseksi kiinni. Kaiken kaikkiaan olemme uuden äärellä ja pyrimme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa järjestämään palvelumme mahdollisimman hyvin. Pyydämme kuntalaisia seuraamaan erityisesti perusturvakuntayhtymä Akselin tiedotusta (https://www.soteakseli.fi) ja vetoamme kaikkiin kuntalaisiin, että niin nuoret kuin aikuiset välttävät tarpeetonta liikkumista ja kokoontumista valtioneuvoston linjauksen mukaisesti.

Kaiken sujumaan saaminen on melkoinen urakka mutta yhdessä tästäkin selvitään!