Perusturvakuntayhtymä Akselin tiedote: Koronarokotukset viikolla 42


Akselissa rokotetaan kaikkia 12 vuotta täyttäneitä Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntalaisia. Suosittelemme koronarokotetta kaikille vakavan taudin välttämiseksi.

Rokotukset ilman ajanvarausta

Tarjoamme tilaisuuksia hakea rokote ilman ajanvarausta. Ilman varausta annettavat rokotteet varataan niihin päiviin, joihin on jäänyt rokotusajanvarauksessa tilaa. Tämän vuoksi päivät vaihtuvat viikoittain.

Ilman ajanvarausta voi hakea sekä Pfizerin että Modernan rokotteen.

Alle on listattu päivät, ajat ja paikat jolloin rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta.

Maskun terveyskeskus (Ruutontie 2-4, 21250 Masku)

Tiistaina 19.10. klo 13.00 – 15.00 välillä.

Perjantaina 22.10. klo 14.00 – 15.00 välillä.

Mynämäen terveyskeskus (Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki)

Keskiviikkona 20.10. klo 13.30 – 15.30 välillä.

Myös toisen rokoteannoksen voi tulla ottamaan ilman ajanvarausta, jos ensimmäisestä pistoksesta on kulunut vähintään kuusi (6) viikkoa.

Mikäli ilman ajanvarausta annettaviin rokotuksiin saapuu runsaasti väkeä, vuoroaan voi hetkeksi joutua odottamaan. Jokainen ilmoitetussa ajassa saapunut saa kuitenkin rokotteensa.

Kolmatta rokotusannosta ei voi toistaiseksi hakea ilman ajanvarausta. Lue lisää kolmansista annoksista alla.

Muista:

 • ota mukaan henkilöllisyystodistus
 • käyttää rokotuksen aikana maskia
 • huolehtia riittävästä turvavälistä

Kolmannet rokotusannokset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut kunnille luvan aloittaa 3. rokoteannosten antamisen.

Tällä hetkellä kolmansia rokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille:

1. ihmisille, joilla on todettu voimakas immuunipuutos taudin tai hoidon sivuvaikutusten vuoksi. Voimakkaasti immuunipuutteisiksi luetaan ne, joille on tehty tai joilla on todettu jotakin seuraavista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Muu lääkärin arvioima vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Koronarokotesarjan kolmas annos voidaan voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi (2) kuukautta.

2. Henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteet 3-4 viikon annosvälillä ja joiden tehostepistoksesta on kulunut 6 kk. THL:n mukaan lyhyellä välillä annettujen rokotusten teho hiipuu, jolloin tarvitaan kolmas tehoste.

Tähän ryhmään lukeutuvat pääasiassa ensimmäisinä koronarokotuksia saanut terveydenhuollon henkilökunta, hoivakotien iäkkäät asukkaat sekä heitä hoitava henkilökunta.

Toistaiseksi ajan kolmatta rokotusannosta varten voi varata vain puhelimitse (puh. 02 6510 2114). Puhelinkeskustelussa tiedustellaan 3. annoksen puolesta puhuvat tekijät (työ, annosväli, sairaudet) ja varataan aika. Ohjeistuksen muuttumisesta ilmoitetaan tulevissa tiedotteissa.

Moderna-rokotetta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille

THL:n 7.10. päivätyn ohjeen mukaan alle 30-vuotiaille miehille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen perusteella on mahdollista, että Modernan rokotetta saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman kohonnut riski sivuvaikutuksena ilmenevään sydänlihastulehdukseen.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisessä rokotusannoksessa Modernaa, tehosteannos vaihdetaan automaattisesti Biontech-Pfizerin rokotteeseen. Vaihtoa ei tarvitse erikseen pyytää.

THL ei myöskään toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille, joilla ei ole voimakasta immuunipuutosta. Kolmannen rokotusannoksen mahdollisia harvinaisia sivuvaikutuksia tutkitaan.

Suositus ei koske henkilöitä, jotka lukeutuvat yllä lueteltuihin voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin. Alle 30-vuotiaat miehet, joilla on todettu vakava immuunipuutos, voivat siis tarvittaessa ottaa kolmannen rokotusannoksen jo nyt. Modernan rokotetta ei käytetä kolmannen annoksen antamisessa.

Rokotusajan varaaminen

Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla Akselin sivuilta (sähköiset palvelut -> sähköinen ajanvaraus) tai arkisin ma – ke puhelimitse numerosta 02 6510 2114. Puhelinajanvarauksessa käytetään takaisinsoittoa. Jos automaatti ilmoittaa arvioidun soittoajan, voi jäädä odottamaan soittoa terveyskeskuksesta. Onnistuneesta sähköisestä ajanvarauksesta tulee puhelimeen vahvistusviesti.

Tehosterokotteen annosväli

Ensimmäiseen rokotukseen tulevalle annetaan tehosterokotteen ajanvaraus kuuden (6) viikon päähän.

Mikäli ensimmäisen rokotuksen on ottanut ennen tätä, toisen annoksen aikaistamista voi tiedustella koronarokotteiden ajanvarauksesta kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut kuusi (6) viikkoa. Aikaa ei voi aikaistaa sähköisen ajanvarauksen kautta. Ajat annetaan samalle viikolle, mikäli aikoja riittää.

THL:n linjauksen mukaan rokotusväliä voi lyhentää alle kuuteen viikkoon vain painavista syistä, esimerkiksi:

– syöpähoitojen alkamisen vuoksi

– pitkäaikaisen ulkomaille lähtemisen vuoksi (esim. työkomennus/opiskelijavaihto)

Rokotusvälin lyhentäminen alle kuuteen viikkoon harkitaan tapauskohtaisesti.

Lasten ja nuorten rokotukset

Covid-19-rokotteita tarjotaan kaikille yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Toinen rokotuskierros on alkanut tai alkamassa Akselin alueen kouluissa. Ensimmäisen annoksen voi hakea terveyskeskuksesta, jos sitä ei ole vielä saanut.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Tätä varten pyydämme täyttämään oheisen suostumuslomakkeen ja tulemaan sen kanssa rokotukseen.

Lisää tietoa nuorten koronarokotuksista: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Katso tarkemmin: Perusturvakuntayhtymä Akselin tiedote 15.10.2021