Uudet defibrillaattorit kirjaston ja kunnanviraston aulatiloissa


Nousiaisten kunta on hankkinut kunnan toimitiloihin kaksi defibrillaattoria. Defibrillaattori eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku. Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti.

Defibrillaattorit on asennettu kirjaston aulaan osoitteeseen Moisiontie 17 ja  moduulirakenteisen kunnanviraston aulaan osoitteeseen Moisiontie 19. Laitteet ovat ns. maallikkokäyttöön tarkoitettuja neuvovia sydäniskureita. Kyse on laitteesta, jota jokainen osaa käyttää, koska se neuvoo koko ajan äänin, kuvin ja valomerkein mitä tehdä. Se yrittää palauttaa sydämen normaalin sähköisen toiminnan kammiovärinässä tai -takykardiassa, jolloin sydämen rytmi on kaoottinen eikä sydän siksi lyö. Tällöin defibrillaattori on ainoa auttava hoitokeino. Laite analysoi autettavan henkilön rytmin ja antaa iskun vain, mikäli se on tarpeen. Laitteella ei siis voi aiheuttaa vahinkoa autettavalle. Kunnan nyt hankkimien laitteiden lisäksi Nousiaisissa on defibrillaattori LähiTapiolan tiloissa. Kaikki Suomen defibrillaattorit löydät kartalla tämän karttapalvelun kautta: https://defi.fi/ (kunnan uudet laitteet lisätään rekisteriin piakkoin).

Puolen tunnin avoin koulutus 29.10. klo 8.30 alkaen yhtenäiskoululla

Nousiaisten kunta järjestää henkilöstölleen lyhyen käyttökoulutuksen laitteiden käyttöön tiistaina 29.10. klo 8.30-9.00. Tilaisuus pidetään yhtenäiskoulun liikuntasalissa osoitteessa Moisiontie 16 ja on kaikille avoin, eli henkilökuntamme lisäksi kaikki halukkaat voivat tulla mukaan opastukseen. Koulutuksessa käydään läpi laitteen toiminnallisuuksia ja käyttöä hätätilanteissa.

Suomessa sydänperäisiä kuolemia tapahtuu arvioiden mukaan noin 15 000, joista puolet on äkillisiä. Maallikko-defibrillaattoreita, tunnuksinaan valkoiset sydämet vihreällä pohjalla, näkyy yhä enemmän julkisilla paikoilla. Hätätilanteessa laitteeseen tarttumista ei tarvitse epäröidä.

Haluamme olla kuntastrategiamme mukainen turvallinen kunta ja huomioida kaikenlaisen varautumisen toiminnassamme. Defibrillaation aloittamisessa joka minuutti voi parantaa ratkaisevasti sydänpysähdyspotilaan selviytymismahdollisuuksia, joten näemme tärkeäksi, että laitteita on saatavissa myös kunnan toimitiloissa ja että ne ovat helposti saatavissa.

 

Nousiaisissa 21.10.2019

 

Nousiaisten kunta