Valtioneuvoston suositus kasvomaskien käytöstä – selvitämme käytännön järjestelyitä ja tiedotamme toteutuksesta mahdollisimman pian


Eilen 13.8.2020 Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen kansalaisten kasvomaskien käyttöä koskevan suosituksen antamisesta. Valtioneuvosto puoltaa sitä, että terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa väestölle suosituksen kasvomaskien käyttämisestä julkisessa liikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

THL:n kasvomaskisuosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronatartuntatilanteessa. Suojaamiseen riittää kangasmaski. Jokainen hankkii maskin itse, mutta lisäksi huolehditaan siitä, että kunnissa voidaan jakaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille kangasmaskeja myös ilmaiseksi ja ohjeistaa niiden käyttöön.

Suosituksessa todetaan seuraavasti:

Kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi suosituksen voimassaoloalueella. Kunnat suunnittelevat jakelutavat, mutta tavoite on, että maskeja on saatavilla helposti. Kunnat huolehtivat siitä, että maskeja jaetaan haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille ihmisille. Kunnat voivat omassa toimintaympäristössään suunnitella keinot ja tavat kangasmaskien jakamiseen kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville kansalaisille. Haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille ilmaiseksi jaettavien maskien aiheuttamat kustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti valtion talousarviomenettelyssä päätettävällä tavalla.

Selvitämme parhaillaan yhteistyössä perusturvakuntayhtymä Akselin kanssa sitä, millä tavalla voimme toteuttaa maskien jakamisen kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Pyrimme tiedottamaan asiasta mahdollisimman pian tarkemmin.

 

Nousiaisissa 14.8.2020

 

Nousiaisten kunta