Poliittinen lakko vaikuttaa jätehuoltoon


Lounais-Suomen Jätehuolto

Loppuuviikolle ajoittuvat poliittiset lakot vaikuttavat myös jätehuoltoon. Vaikutukset näkyvät selvimmin muutoksina jäteastioiden tyhjennysaikatauluissa. Torstain mielenilmaukset ovat sulkemassa myös ainakin osan LSJH:n lajitteluasemista klo 11–15 väliseksi ajaksi.

Kuluvan viikon torstaille ja perjantaille ajoittuvat poliittiset lakot heijastuvat myös jätehuoltoon. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut lakon piiriin kuuluvaksi muun muassa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella jäteastioiden tyhjennyksistä vastaavia yrityksiä.

Lakon arvioidaan alustavasti vaikuttavan vajaaseen 6000 astiatyhjennykseen. Vaikutukset eri tyhjennysreiteillä ovat hyvin erilaisia, eikä tarkkaa tietoa lakon vaikutuksista ole ennakkoon käytettävissä.

– Biojäteastioiden tyhjennysten viivästyminen lisäisi riskiä ympäristöhaittoihin. Siksi olemme tehneet jo kuluvan viikon alusta alkaen poikkeusjärjestelyjä ja jättäneet muun muassa osan metalli- ja lasijäteastioiden tyhjennyksistä tekemättä, kertoo palvelupäällikkö Sanna Rajala LSJH:sta.

– Tällä ja ensi viikolla emme myöskään tee tilaustyhjennyksiä. Lakkopäivinä käytössä olevia resursseja varaudumme käyttämään myös nopeammin täyttyvien muovi-, kartonki- ja sekajäteastioiden tyhjennyksiin. Ne tyhjennykset, joita emme ennen lakkoa ehdi tekemään, hoidamme mahdollisimman pian lakon jälkeen.

 

Poikkeusjärjestelyjä helpottamaan viivästyksiä

Rajalan mukaan erittäin liukas keli on hidastanut jo viime viikolla tyhjennyksiä ja lisännyt hukkanoutoja, joissa asiakkaan astiaa ei ole käynnillä kyetty tyhjentämään. Hukkanoutojen paikkaustyhjennykset lisäävät ajoreittien kuormitusta, ja siksi paikkaustyhjennyksistä joudutaan nyt luopumaan kahden viikon ajaksi.

– Ruuhkautuvista tyhjennyksistä selviämiseksi tullaan tyhjennyksiä tekemään myös lauantaisin. Tulemme myös hakemaan jätehuoltolautakunnalta lupaa helmikuun ajaksi normaalia pidempiin lauantain kuormausaikoihin.

Asukkaat voivat myös omilla toimillaan pyrkiä helpottamaan tilannetta. Paikkaustyhjennysten tarvetta pienentää, jos kulkuväylät jäteastioille on pidetty kunnossa huolehtimalla lumitöistä ja liukkauden torjunnasta. Myös pakkausjätteiden viemistä pihan jäteastialle voi yrittää lykätä varastoimalla niitä muutaman päivän ajan esimerkiksi autotallissa, kellarissa, parvekkeella tai eteisessä.

– Jos lähimmällä LSJH:n tai Ringin ekopisteellä on tilaa, voi pakkausjätteet toimittaa myös sinne. Kolmas vaihtoehto on toimittaa ne LSJH:n lajitteluasemille. Lähimmät ekopisteesi ja lajitteluasemasi löydät osoitteesta kierrätys.info. Lajitteluasemien aukioloajat voit lisäksi tarkistaa LSJH:n nettisivuilta osoitteessa lsjh.fi, Sanna Rajala muistuttaa.

Lakko vaikuttaa myös LSJH:n lajitteluasemien palveluihin. Torstaina 1.2. pidettävä JHL:n mielenilmaus sulkee todennäköisesti ainakin osan lajitteluasemista kello 11–15 väliseksi ajaksi. Suurtuojien palvelut Korvenmäessä ja Topinojalla pyritään pitämään avoinna myös mielenilmauksen aikana.

LISÄTIETOJA:

Sanna Rajala, palvelupäällikkö
sanna.rajala@lsjh.fi, puh. 02 727 6820

 

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 440 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 40 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!