Kuntastrategia & tietoa Nousiaisista

Nousiaisten kuntastrategia 2022-2025 on hyväksytty valtuuston kokouksessa 15.11.2021 § 79. Strategiassa Nousiaisten kunnan visioksi on määritelty Nousiainen – vahva, vireä ja vehreä. Strategiassa Nousiaisten kunnan keskeisimmiksi arvoiksi on määritelty asukaslähtöisyys, rohkeus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Kuntastrategia 2022-2025 asiakirja on talousarvion liitteenä.

Strategiksi painopisteiksi määriteltiin kolme pääkokonaisuutta. Strategiset painopisteet ovat:

  • Vahva Nousiainen – Voimaa paikallisista vahvuuksista
  • Vireä Nousiainen – Avointa ja aktiivista arkea
  • Vehreä Nousiainen – Päivittäistä hyvinvointia ja virkistystä luonnosta

Strategisten painopisteiden alle on asetettu valtuustokaudelle asetettuja tavoitteita, joiden toteuttamista varten laaditaan vuosittain osana talousarviovalmistelua toimielin- /osastokohtaisia toimenpiteitä. Toimeenpanoasiakirjassa määritellään tarkemmin vuosittaiset vastuut, toimintatavat ja aikataulut.

 

Reilun 4700 asukkaan Nousiainen on toimivat peruspalvelut tarjoava vahva, vireä ja vehreä kunta moottoritien Turku–Nousiainen (VT 8) varrella. Turun keskustasta ajat vartissa kotiin. Useat perheet ovat juuri tästä syystä hakeutuneet viihtyisän maaseutukuntamme tarjoamaan rauhaan.

Palvelut lähellä

Meillä on tarjota joustava lastenhoito päiväkodeista perhepäivähoitoon, erinomainen perusopetus sekä hyvin kilpailukykyinen lukio. Uusi Henrikin yhtenäiskoulun uudisosa on parhaillaan rakentumassa. Torin laidalla on tarjolla laadukasta neuvolatoimintaa sekä hammashoitola. Myös terveyskeskuspalvelut ovat aivan kunnan rajan välittömässä läheisyydessä.

Peruspalvelut täysipainoiseen elämään löytyvät läheltä: keskustan alueella on mm. kaksi kauppaa, Posti, Matkahuolto, pankki, kirjasto, paikallispubi, pizzeria sekä viihtyisä kahvila, jossa tarjolla paikallisen leipomon tuoreita tuotteita. Palvelutasoa nostavat lisäksi useampi parturi-kampaamo, hierojat ja kauneushoitolat, korjaamot, nuohooja, autopesula sekä ompelimopalvelut. Rakentajalle ja sisustajalle löytyy myös apu läheltä: Taitavia käsityöläisiä, putki- ja sähköalan ammattilaisia, kaivuuja maanrakennusfirmoja sekä kuljetuspalveluita, taimisto, puutyö- ja maalausliike. Ja näiden lisäksi myös
runsaasti mahdollisuuksia uusille toimijoille! Voit tutustua paikallisiin yrittäjiimme osoitteessa https://nousiainen.fi/elinkeinot-ja-yrittaminen/nousiaisissa-toimivia-yrityksia/

Monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet

Virkistävä luonto vehreine polkuineen ja teineen houkuttelee liikkumaan. Omatoimisen kuntoilijan voi löytää esim. valaistuilta hiihtoladuilta, pururadalta, juoksuportailta, skeittipuistosta tai luonnonkauniin kansallispuiston pitkospuilta, unohtamatta oman NHL-tähtemme mukaan nimettyä Mikko Rantasen frisbeegolfrataa. Kunnassamme on myös tasokas kuntosali. Lisätietoa liikuntapalveluista osoitteessa https://nousiainen.fi/liikunta-ja-nuorisotyo/liikunta/tilat-ja-alueet/

Aktiivinen vapaa-aikatoimi järjestää monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille ympäri vuoden. Kunnassa toimii lisäksi useampi urheiluseura järjestäen erilaisia kerhoja sekä vaihtelevaa ohjelmaa ja retkiä. Parhaillaan rakenteilla oleva, turnauskäyttöön soveltuva liikuntahalli Nouste Areena tulee tarjoamaan vielä paljon lisää mahdollisuuksia eri sisälajien harrastamiseen.

Nousiainen on yksi seitsemästä Kuhankuonon rajakivellä kohtaavista kunnista. Kuhankuonon retkeilyreitistö tarjoaakin ainutlaatuisia elämyksiä ja erämaan hiljaisuutta. Ensimmäisen piispanistuimen sijaintipaikkana Nousiaisilla on vaalittavanaan arvokas osa maamme kirkkohistoriaa. Muuta hengenravintoa etsivät löytävät elämälleen sisältöä aktiivisesti ympäri vuoden toimivasta Nutturlan makasiiniteatterista tai puhallinmusiikin kärkeä edustavasta Nousteprassista. Näiden lisäksi Nousiaisissa on lukuisia muita aktiivisesti toimivia vapaa-ajan toimintaa tarjoavia yhdistyksiä. Voit tutustua paikallisiin yhdistyksiimme osoitteessa https://nousiainen.fi/kirjasto-ja-kulttuuri/nousiaisissa-toimivia-yhdistyksia/

Kesän vetonaulaksi muodostunut Wibit-rata Falkinkosken uimalassa haastaa vesipedot kisailemaan mahdollistaen riemukkaat hetket kirkasvetisen rannan äärellä.

Mitä vielä mietit?
Muuta vahvaan, vireään ja vehreään maalaiskuntaan!

CO2-raportin tuottama hiilidioksipäästödata (Nousiaisten kunta)