Saavutettavuusseloste

Nousiaisten kunta pyrkii takaamaan verkkosivustojensa mahdollisimman hyvän saavutettavuuden. Saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut sekä niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan.

Nousiaisten kunnan saavutettavuusseloste koskee www.nousiainen.fi -sivustoa.

Vaatimustenmukaisuus

Nousiaisten kunnan verkkosivuja koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, joka pohjautuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin. Lain mukaan kaikilla on oltava tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluita.

Nousiaisten kunnan verkkosivuilla on otettu huomioon erilaiset erityisen tuen tarpeet: Tekstin laadinnassa on käytetty verkkosivuston otsikko- ja tekstitoimintoja. Sisältö on pyritty tuottamaan selkeällä yleiskielellä. Verkkosivuston teksti on käyttäjän suurennettavissa ja muun muassa linkit on pyritty toteuttamaan yhdenmukaisella värillä ja tyylillä jokaisella sivulla.

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä saavutettavuusseloste koskee Nousiaisen kunnan palvelua www.nousiainen.fi ja on laadittu 31.08.2021. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio Newelo Oy.

Digipalvelun saavutettavuuden tila 

Täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

Ei-saavutettava sisältö

Verkkosivusto täyttää suurimman osan saavutettavuusvaatimuksista.

Puutteet saavutettavuudessa on listattu alla. Kehitämme sivustoa vastaamaan vaatimuksia osana sivuston jatkuvaa ylläpitoa ja kehitystä.

Ei-saavutettava sisältö ja vastaava WCAG 2.1 -vaatimus, joka ei täyty:

 • Etusivulla valikon kontrastissa yksittäinen puute: Valkoinen #FFFFFF vihreällä #89BA17 kontrastisuhde 2,3:1. (WCAG 1.4.3)
 • Kotisivulle johtavassa kunnan logosta puuttuu painikeen tekstivastine (WCAG 1.1.1 ja 2.4.4)
 • Päävalikon valintalistalla ei näy kohdistusta näppäimistöllä navigoitaessa (WCAG 2.1.1 ja 2.4.7)
 • Sähköisen asioinnin lomakkeissa on puutteita valintojen ja tekstikenttien suhteissa otsikkotasoon. Ruudunlukijalle ei välity mitä otsikkotasolta tieto, mitä ollaan täyttämässä (WGAC 1.3.1, 2.4.6, 3.3.2 ja 4.1.2)
 • Palautelomakkeen lähettäminen ei onnistu näppäimistöllä navigoitaessa, sillä lähteä-painikkeelle ei pääse (WGAC 2.1.1)
 • Tapahtumakalenterissa on kontrastisuhteissa puutteita: vihreä #008833 harmaalla #666666, kontrastisuhde 1,24:1, musta #000000 harmaalla #666666, kontrastisuhde 3,65:1, harmaa #999999 valkoisella #FFFFFF, kontrastisuhde 2,84:1 (WCAG 1.4.3)
 • Tapahtumakalenterissa on yksittäisiä puuttuvia tekstivastineita (WCAG 1.1.1)
 • Osassa sivustolla olevista valokuvista puuttuvat tekstivastineet (WCAG 1.1.1)
 • Vaski-kirjaston palveluun johtavasta linkistä puuttuu tekstivastine (WCAG 1.1.1)
 • Pöytäkirjat –palvelussa hakutoiminnossa on puutteita näppäimistöllä navigoinnissa (WCAG 2.1.1)
 • Mobiilikäytössä palvelun päävalikon ikoni on liian pieni, alle 44px (WCAG 2.5.5)

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen sivustollamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Vastaamme palautteeseesi 14 päivän sisällä.

Verkkolomakkeella: 
https://nousiainen.fi/palaute/

Tai sähköpostilla:
nousiaisten.kunta@nousiainen.fi

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000