Kunnanjohtajan tervehdys

Kunnanjohtajan kesätervehdys 2020

Mennyt kevät osoittautui varsin poikkeukselliseksi, erityisesti koronaviruspandemia sekoitti äkillisesti arkeamme maaliskuusta alkaen. Valtakunnallinen koronavirustilanne vaikuttaa olevan rauhoittumassa ja valmiuslain mukainen tilanne Suomessa on päättynyt. On syytä kuitenkin korostaa, että koronaviruksen torjuntaa toteutetaan edelleen normaaliolojen lainsäädännön puitteissa ja viranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Koronavirus jyllää edelleen maailmalla, viruksen estävää lääkettä tai rokotetta ei ole toistaiseksi valmistettu ja uhkana on toinen aalto.

Nousiaisten kunnan alueella tartuntatautitilanne on ollut toistaiseksi rauhallinen ja tästä tietysti iso kiitos kuuluu koko kuntayhteisölle. Tartuntataudin lisäksi huolta ovat herättäneet koronapandemian kauaskantoiset vaikutukset työllisyyteen, talouteen sekä kuntalaisten hyvinvointiin. Näinä haastavina aikoina on erityisen tärkeää, että apua on tarjolla ja pidämme toisistamme huolta sekä osoitamme tukemme myös paikallisille yrityksille ja lähipalveluille.

Nousiaisten kunnanvaltuusto piti viimeisimmän kokouksen 8.6.2020, jossa käsiteltiin mm. vuoden 2019 tilinpäätöstä. Kesälomien jälkeen seuraava valtuuston kokous pidetään 31.8.2020 ja syksyllä erityisesti kuntatalouden kiristynyt tilanne ja toimintaympäristön epävarmuustekijät asettavat haasteita niin kunnan kuin kuntayhtymänkin vuoden 2021 talousarviovalmisteluun. Hallitusohjelman mukaisesti entistä laajemman oppivelvollisuuden on tarkoitus astua voimaan vuonna 2021 siten, että oppivelvollisuusikä korotettaisiin 18 ikävuoteen. Tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättävä suorittaa toisen asteen koulutuksen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevat hallituksen lakiluonnokset on lähetetty lausuntokierrokselle 25.9.2020 asti. Esitysluonnoksen mukaan Suomeen muodostetaan 21 sote-maakuntaa, joille siirrettäisiin kuntien vastuulla nykyisin olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävät 1.1.2023 alkaen.

Valtion ja suurten kaupunkiseutujen kuntien välillä on saavutettu neuvottelutulokset uusista maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksista. MAL-sopimuksissa määritellään yhteiset tavoitteet yhdyskuntarakenteen kehittämiselle, lähivuosien asuntotuotannolle sekä kestävää liikkumista ja liikennejärjestelmää kehittäviin toimenpiteisiin. Nousiaisten kunta on ollut mukana Turun kaupunkiseudun MAL-sopimusneuvotteluissa ja sopimuksen hyväksyntä etenee elokuun valtuustoon. MAL-sopimuksen johdosta mm. selvitetään Föli-alueen laajentumista mahdollisesti myös Nousiaisiin.

Kaiken kaikkiaan syksyllä talousarvion ohella päätöksentekoon on tulossa isoja seudullisia kuin paikallisiakin asioita. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että syksyllä kunnan palvelutoiminnoissa vältyttäisiin merkittäviltä poikkeusjärjestelyiltä koronaviruksesta johtuen. Kuntalaisille tullaan järjestämään loppusyksystä kuntalaiskysely, jonka avulla halutaan saada selville kuntalaisten toiveita kunnan päätöksenteon tueksi ja kunnan toiminnan kehittämiseksi.

Haluan päättää katsaukseni kiittäen henkilöstöämme varautumistyöstä, digiloikasta sekä venymisestä. Henkilöstön lisäksi erityiskiitos kuuluu alueen toimijoille ja kuntalaisille, joiden kanssa yhteistyö on ollut toimivaa läpi poikkeusolojen.

Nousiaisissa 18.6.2020

 

Aurinkoista juhannusta ja hyvää kesää toivottaen

Teemu Heinonen, kunnanjohtaja

 

 

Kunnanjohtajan tervehdys 12.4.2019

Nousiainen sijaitsee Varsinais-Suomessa Turun ja Porin välisen valtatie kahdeksan varrella. Nousiaisten kunta tunnetaan erityisesti sen merkittävästä historiastaan sekä aidosta maaseutu- ja kyläkulttuurista. Kunnan perustamisvuotena pidetään vuotta 1155, jolloin Suomen ensimmäinen piispa, piispa Henrik, valitsi Nousiaisen asuinpaikakseen ja perusti tänne Suomen ensimmäisen piispanistuimen. Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkkoa voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä keskiaikaisista kirkoistamme. Tarinan mukaan kirkko rakennettiin piispa Henrikin hautakirkoksi. Lähes kaikki tuntevat tarinan siitä, että talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä.

Vuosisatojen aikana Nousiaisista on kehittynyt omakotiasujien suosima, vireä ja vehreä asuinkunta. Suosio on perustunut laadukkaisiin lähipalveluihin, lukiokoulutukseen, monipuolisiin liikuntamahdollisuuksiin, viihtyisään ympäristöön sekä luontoon. Noin 4750 asukkaan vireä kyläyhteisö valtatie 8 moottoritien varressa on tavoitettavissa vain vajaan kahdenkymmenen minuutin automatkan päässä Turun keskustasta.

Nousiaisten luontomaisemat ja erityisesti Pyhän Henrikin kirkko ovat erinomaisia kohteita niin pyörämatkailijoille kuin yleisemminkin matkailijoille. Kesäaikaan Turun seudun joukkoliikenne Föli liikennöi Turun ja Kuhankuonon/Kurjenrahkan kansallispuiston väliä. Näiden lisäksi kunnasta löytyy monia muitakin tutustumisen arvoisia kohteita kuten NHL-jääkiekkoilija Mikko Rantasen täysmittainen (18-reikäinen) frisbeegolfrata, Valpperin hiihtokeskus, Nutturlan makasiiniteatteri, Kotiseutumuseo, Pikisaaren virkistysalue sekä Falkinkosken uimala, jotka houkuttelevat kuntaan myös naapurikuntien asukkaita.

Omakotitonttitarjontamme on monipuolista ja kunnan hyvä sijainti huomioiden varsin kohtuuhintaista. Tontteja tarjotaan myös vuokrattavaksi. Vireä kunta tarjoaa loistavat mahdollisuudet yritystoiminnalle kuin tapahtumien järjestämiselle. Kaitaraisten uudella yritysalueella on tarjolla vapaana olevia yritystontteja heti kasitien välittömässä läheisyydessä. Lisäksi lammasvuoren alueen viimeiset yritystontit ovat vielä kaupan nopeimmille. Ota siis rohkeasti yhteyttä ja tiedustele yritystonteista toistaiseksi Suomen nuorimmalta kunnanjohtajaltamme.

Uusien ja energisten viranhaltijoiden johdattaman kuntayhteisön tulevaisuuden suunnitelmissa ovat suuret investoinnit vuosien 2019-2021 aikana Henrikin yhtenäiskoulun uudisosan sekä Nouste Areena liikuntahallin rakentamiseksi. Lisäksi vuoden 2018 aikana valmistui Paijulan koulun peruskorjaus ja sitä ennen Valpperin kokonaan uusi koulurakennus.

Nousiaisten kunta ja koko Varsinais-Suomi porskuttavatkin hyvässä työllisyyden myötätuulessa. Nousiaisten kunnan alhainen työttömyysaste (5 %) kuvastaakin kunnan ja Varsinais-Suomen poikkeuksellisen hyvää työllisyyden kehitystä.

Valmisteilla olleen sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisen myötä Turun seutukunnat ovat ohjautuneet yhä tiiviimpään vuoropuheluun sekä Nousiaisten kunta on ollut aktiviinen osapuoli yhteisen kehittämistyön käynnistämiseen. Monet kuntien nykyisistä tehtävistä oli tarkoitus siirtää maakunnan vastattavaksi, mutta uudistuksen kaatuessa kehittämistyötä on tarkoitus jatkaa kunnissa. Perusturvakuntayhtymä Akseli vastaa kolmen jäsenkunnan (Nousiainen, Masku, Mynämäki) sosiaalipalveluiden, perusterveydenhuollon ja ikäihmisten palveluiden järjestämisestä. Kunnan tarkoituksena on turvata asukkaillensa mahdollisimman laadukkaat sote-palvelut.

Julkisten palvelujen lisäksi Nousiaisissa on aktiivinen seurakunta, yrittäjäyhdistys sekä lukuisia yhdistyksiä ja järjestöjä, joiden puitteissa jokainen kuntalainen löytää varmasti itseään kiinnostavaa tekemistä.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi vireään ja vehreään Nousiaisiin niin asumaan, yrittämään kuin viettämään laatuaikaa monipuolisten harrasteiden ja tapahtumien parissa!

Nousiaisissa 12.4.2019

Teemu Heinonen
kunnanjohtaja
teemu.heinonen@nousiainen.fi
puh. 044 435 5555