Kuulumisia kunnasta

Nousiaisissa sijaitseva Rantapiha tarjoaa kioski-, saunomis- ja majoituspalveluja Kuhankuonon patikointireitin varrella

Nousiaisten kunta omistaa Savojärven rannalla sijaitsevan Rantapiha-nimisen virkistysalueen. Rantapihaa ylläpitää Saksalan pienviljelijäyhdistys  järjestäen monipuolisia palveluja, kuten saunomis- ja majoitusmahdollisuuksia. Rantapihassa voi grillata, vuokrata kanootin tai ostaa kioskilta vaikkapa kahvit ja jäätelön. Savojärven patikointireitti on yksi Kuhankuonon suosituimmista reiteistä, josta syystä monelle retkeilijälle Rantapiha onkin tullut tutuksi paikaksi. Lue Rantapihasta ja Saksalan pienviljelijäyhdistyksestä lisää blogista: https://kylakuljettaa.blogspot.com/2024/06/rantapihalla-on-hyva-pysahtya-saunomaan.html

_______________________________________________________

Sikeät unet Valpperin Luontohutissa

Valpperin kylä on tunnettu monipuolisista ulkoliikuntamahdollisuuksistaan. Vireä ja kaunis Valpperi on myös valittu vuoden kyläksi vuonna 2021! Vuoden sisällä olen poikennut kylässä monta kertaa, viimeksi helmikuussa yövyin elämyksellisessä Luontohut-mökissä ja nautin ihanasta saunasta ja avantopulahduksista mökin läheisellä lammella. Tästä lisää blogissa: Sikeät unet Valpperin Luontohutissa!
______________________________________________________________________

Nousiaisten markkinahumua 2023

Nousiaisten päiviä vietettiin tällä kertaa mukavassa pilvipoutasäässä 18.-20.8.2023. Perjantai oli varattu liikunnallisille kisailuille eli Frisbeegolfille ja maastopyöräilylle, lauantai Henrikin markkinoille ja sunnuntai seurakunnan tapahtumille. Blogissani jaan markkinapäivän tunnelmia tekstin ja kuvien sekä Niko Kirjosen videon välityksellä: Nousiaisten päivät 2023: työtä ja taikuutta!

______________________________________________________________________

Susiluolan tarinoita

Retkikohteenani oli tällä kertaa Uunisvuoren Susiluola. Sinne minut opasti Kuhankuonon Ladun ja Polun Pekka Kaven. Luolaan liittyy monenlaisia tarinoita: se on ollut ehkä Isovihan aikaan (1713) noustelaisten piilopaikkana, vaarallisen Sika-Kyöstin piilopaikkana ja Susi-Matin sudenpentujen säilöpaikkana. Mitä tahansa  on voinut tapahtua aina kivikaudelta saakka.

Lue lisää ja katso kuvia luolasta blogistani: Käynti Uunisvuoren susiluolassa (kylakuljettaa.blogspot.com)

—————————————————————————————————————————

Topoisissa tutustumassa kotiseutumuseoalueeseen

Parin kilometrin päässä Nousiaisten keskustasta sijaitsee viehättävä Nousiaisten kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä museoalue. Pokkalan torpan niukka ja käytännönläheinen sisustus ja Alitalon päärakennuksen kauniisti käsitöillä ja tarve-esineillä sisustetut huoneet kertovat osaltaan arjen historiasta. Pienellä mäellä kaiken ylle kohoaa 1700-luvulta peräisin oleva tuulimylly komeine siipineen. Lapsille alue tarjoaa mielikuvitusta ruokkivan ympäristön kauppaleikkeineen.

Lue lisää alueesta Kylä kuljettaa -blogistani: Kylä kuljettaa! (kylakuljettaa.blogspot.com)

—————————————————————————————————————————

Nousiaisten kirkon taideaarteet

 

Nousiaisten kirkossa on monenlaista kiinnostavaa nähtävää sarkofagin lisäksi. Oletko esimerkiksi huomannut veistoksen, jossa Piispa Henrikin jaloissa pieni Lalli melkein musertuu? Entä saarnastuolin Pyhä Bartolomeuksen, joka näyttää ottavan itsestään kännykällä kuvaa? Luepa näistä ja muista kirkon kiinnostavista jutuista blogistani, johon linkki alla. Oppaana kirkossa oli vs. kirkkoherra Jarno Johansson. 

Pyhä Bartolomeus ottaa selfien sekä muita mielenkiintoisia juttuja Nousiaisten kirkosta (kylakuljettaa.blogspot.com) 

—————————————————————————————————————————

Falkinkosken talviuintipaikka: raikkain kokemus ikinä!

Uusi ”Kylä kuljettaa” -blogi tutustuttaa lukijansa Nousiaisten kunnan eri paikkoihin, tapahtumiin ja ilmiöihin. Ensimmäisenä tutustumiskohteena on Falkinkosken talviuintipaikka. Tervetuloa elinvoimapäällikön matkaan! Katsotaan kaikkea uusin silmin!

Linkki blogiin: Kylä kuljettaa! (kylakuljettaa.blogspot.com)

 _________________________________________________________

Pääsiäistervehdys Nousiaisista,

Näin pääsiäisen kynnyksellä on hyvä hetki rauhoittua ja nauttia ulkoilusta kevätauringossa. Kunnan näkökulmasta alkuvuosi on sisältänyt useita käänteitä, joita pyrin lyhyesti sivuamaan tervehdyksessäni.

Positiivisena asiana koronaviruspandemiaan liittyvistä kokoontumisrajoituksista on päästy eroon. Ryhmäliikunnan ja kilpailutoiminnan ollessa käynnissä on myös menestystä tullut pelikentiltä. Nousiaisten Ryhdin naisten ja miesten edustusjoukkueet löytyvät runkosarjan päättyessä sarjataulukkojensa piikkipaikoilta. Nousiaisista lähtöiset Rantasen siskokset kamppailevat naisten F-liigan mestaruudesta TPS:n pelipaidassa ja Mikko Rantanen johdattaa hirmuvireessä Coloradoa suurena ennakkosuosikkina kohti kevään ratkaisevia pelejä. Urheilutermein nälkä kasvaa syödessä ja kevät on urheilijan parasta aikaa.

Epävarman ja kuormittavan ajan keskellä onkin helppoa kannustaa hakemaan arjen hyvinvointia esimerkiksi liikunta- ja kulttuuriharrastusten parista matalalla kynnyksellä. Harrastukset tuovat arkeemme rytmiä, iloa ja ehkäisevät syrjäytymiseltä. Esimerkiksi kuluttajahintojen noustessa ja inflaation kiihtyessä joudumme punnitsemaan entistä tarkemmin arjen rahankäyttöä kotitalouksissa, yhdistyksissä, yrityksissä ja julkisessa taloudessa. Tulevia valintoja tehdessämme emme saisi unohtaa terveyden ja hyvinvoinnin panostamisen tärkeyttä yksilölle ja yhteiskunnalle. Toisaalta on tärkeää myös tunnistaa, että terveyden ja hyvinvoinnin panostaminen ei välttämättä aina vaadi suuria rahallisia panostuksia.

Usein monet suuret asiat lähtevät liikkeelle arjen pienistä teoista, valinnoista ja auttamisen halusta. Tämä on nähty myös Nousiaisissa, jossa on otettu yhteisöllisyydellä ja lämmöllä vastaan noin 50 Ukrainasta sotaa pakenevaa kielimuurista huolimatta. Tulijat ovat majoittuneet kunnan alueella yksityismajoitukseen tai kunnan ja SPR:n järjestämään majoitukseen Moisiokodissa. Paijulan koulukiinteistössä käynnistyi ripeästi valmistava opetus ja varhaiskasvatukseen on saatu ensimmäisiä hakemuksia. Ukrainalaisten kotouttaminen on vielä alkuvaiheessa ja monia käytännön asioita on vielä edessä ratkottavana. Ensisijaisena toiveena olisi tietysti sodan päättyminen mahdollisimman pian jonkinlaiseen rauhansopimukseen Ukrainassa.

Usein turvallisuuden tunteen heikentyessä varautuminen nousee vahvemmin esille. Jatkuvan uutisseurannan tai pelon lietsonnan sijaan kannustan meitä miettimään ja puhumaan arjen varautumisesta kansankielellä. Varautuminen termeineen ei ole lopulta kuitenkaan mitään rakettitiedettä, vaan sen tulisi olla yhä vahvemmin arkeamme. Esimerkiksi kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa, puhutaan ns. 72 tunnin varautumissuosituksesta.

Toimintaympäristön muutokset ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen nopeita ja voimakkaita. Näiden muutosten keskellä kykenemme tunnistamaan vain osan lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutuksista. Tulevaisuuden ns. näköalattomuus tekee toiminnan ja talouden suunnittelusta vähintäänkin haastavaa. Käytännön arjessa erilaisten investointien, valintojen ja päätösten kannattavuutta on haasteellista ennakoida, jolloin pelkona on siirtyminen pitkän tähtäimen suunnittelusta vahvemmin päivä ja viikko kerrallaan reagointiin.

Näin loppuun haluan kiittää kunnan puolesta erityisesti siitä, kuinka lämpimästi Ukrainasta tulleet on otettu vastaan ja kuinka aktiivisesti olette heittäytyneet eri roolien kautta avun tarjoamiseen. Hyvyys on jakamisen arvoinen lahja ja voimavara epävarmuuden keskellä.

Nousiaisten kunnan puolesta haluan toivottaa iloista ja rauhallista pääsiäisen aikaa!

 

Nousiaisissa 14.4.2022

Kunnanjohtaja Teemu Heinonen