Työllisyyspalvelut valtiolta kunnille 1.1.2025 lähtien: Nousiainen mukaan Turun työllisyysalueeseen


Nousiaisten kunta on yhdessä 22 muun varsinaissuomalaisen kunnan kanssa päättänyt Turun työllisyysalueen perustamisesta. Työllisyysaluetta koskeva yhteistoimintasopimus on toimitettu työ- ja elinkeinoministeriölle tiistaina 31.10.2023. Nousiaisissa päätös yhteistoimintasopimuksen hyväksymisestä tehtiin kunnanhallituksessa 9.10.2023 ja kunnanvaltuustossa 23.10.2023.

Muutoksen taustalla on lakimuutos, jonka mukaan vastuuta valtion työ- ja elinkeinopalveluista siirretään kunnille 1.1.2025 alkaen. Tavoitteena on tuoda työllisyydenhoito lähemmäksi kuntalaisia ja kunnan muita palveluita. Uudistuksessa tavoitellaan myös elinkeino-, koulutus- ja sivistyspalveluiden yhteistyön tiivistämistä työllisyyden ja elinvoiman edistämiseksi.

Turun työllisyysalueen väestöpohja on 420 000 asukasta ja työvoimapohja yli 200 000 henkeä. Työllisyysalue on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin kaupungin ja Tampereen seudun työllisyysalueen jälkeen. Varsinais-Suomen toisen työllisyysalueen muodostaa Salon työllisyysalue. Jatkossa eri työllisyysalueet tulevat tekemään keskenään yhteistyötä.

Turun työllisyysalueen vastuukuntana toimii Turun kaupunki, jolle osa palveluista ja tehtävistä keskitetään. Lakisääteisiä palveluja voivat tarjota myös muut kunnat alueellisine toimipisteineen.

Turun työllisyysalueen valmistelu käynnistyi toukokuussa 2023. Valmisteluun ovat osallistuneet Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Kustavin kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kaupunki, Loimaan kaupunki, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Naantalin kaupunki, Nousiaisten kunta, Oripään kunta, Paimion kaupunki, Paraisten kaupunki, Pyhärannan kunta, Pöytyän kunta, Raision kaupunki, Rusko kunta, Sauvon kunta, Taivassalon kunta, Turun kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki ja Vehmaan kunta.