Luvan hakeminen ja käsittely
Luvan hakeminen
Rakennusvalvonnan käytössä on sähköinen asiointipalvelu Lupapiste, jossa voidaan hakea rakentamisen lupia ja hoitaa niihin liittyvä viranomaisasiointi ja liitteiden toimitus sähköisesti. Lupapisteen kautta ilmoitetaan hankkeen ja hakijan tiedot, tiedot rakennuspaikasta, suunnittelijoista ja työnjohtajista sekä voidaan olla rakennusvalvontaan yhteydessä lupahakemukseen liittyvissä kysymyksissä. Naapureiden kuuleminen onnistuu myös tarvittaessa Lupapisteen kautta sähköisesti.
Nousiaisissa Lupapisteen kautta haetaan poikkeamisluvat, rakentamisluvat, erilliset sijoittamisluvat, maisematyöluvat, purkamisluvat sekä näihin liittyvät jatkoajat luvan voimassaoloaikaan. Purkamisilmoitukset ja kaava-alueen puunkaatoilmoitukset tehdään sähköisten lomakkeiden avulla, jotka löydät sivulta ”sähköinen asiointi”.
Lupahakemuksen liitteet ja lausunnot
Lupahakemukseen tulee liittää erilaisia suunnitelmia ja selvityksiä, joiden tarkoituksena on antaa rakennusvalvonnalle kattava kuva suunnitellusta hankkeesta ja sen vaikutuksista ympäristöönsä. Lupahakemukseen tarvittavat suunnitelmat ja selvitykset riippuvat mm. hankkeen sijainnista, laajuudesta sekä vaativuudesta. Esimerkiksi uuden rakennuksen rakentamislupahakemukseen tulee aina liittää:
- pääpiirustukset (asemapiirros, pohjapiirros, leikkauspiirros ja julkisivupiirrokset)
- selvitys, että hakija hallitsee rakennuspaikkaa (tätä ei tarvita, jos hakijalla on voimassa oleva lainhuuto kiinteistöön)
Tapauskohtaisesti voidaan edellyttää lisäksi mm. seuraavien selvitysten toimittamista:
- pohjatutkimus ja perustamistapalausunto
- energiaselvitys ja energiatodistus
- selvitys naapureiden kuulemisesta
- selvitys naapureiden suostumuksesta
- jätevesisuunnitelma (kunnan jätevesiverkoston ulkopuolisilla alueilla)
- rakennus- ja purkujätesuunnitelma (merkittävät purkuhankkeet)
- liittymälupa maantiehen
Mikäli hankkeella on vaikutusta paloturvallisuuteen, ympäristönsuojeluun, valtion liikenneverkkoon tai kulttuurihistoriallisesti merkittäviin alueisiin tai rakennuksiin voi rakennusvalvonta pyytää hankkeesta ja sen suunnitelmista lausunnon myös muilta viranomaisilta. Yleisimpiä lausunnonantajia ovat paloviranomainen, ympäristönsuojeluviranomainen, ELY-keskus ja alueellinen vastuumuseo. Muille viranomaisille annetaan yleensä 30 päivää lausunnonantoaikaa, joten tämä on syytä ottaa huomioon hankkeen aikataulua suunniteltaessa.
Naapurin kuuleminen
Rakentamislupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa, jonka kiinteistön rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen rakentamishanke voi olennaisesti vaikuttaa.
Naapurin kuulemisella tarkoitetaan sitä, että naapurille annetaan tieto rakennuslupahakemuksen vireilletulosta ja hänelle varataan tilaisuus esittää huomautuksensa suunnitelmista. Huomioitavaa on, että naapurin kuuleminen ei ole sama asia kuin naapurin suostumus. Jos naapuria on kuultava, lupa voidaan naapurin vastustuksesta huolimatta myöntää, ellei muita esteitä ole. Jos sen sijaan tarvitaan naapurin suostumus, niin lupaa ei voida ilman suostumusta myöntää (kts. kohta naapurin suostumus).
Kuuleminen ei tarkoita, että suunnitelmaa olisi aina muutettava naapurin tekemien huomautusten mukaisesti. Luvan hakijan tulee kuitenkin harkita, onko suunnitelmaa tämän vuoksi tarpeen muuttaa. Viime kädessä rakennusvalvonta ratkaisee, mikä merkitys naapurin tekemälle huomautukselle on annettava. On kuitenkin muistettava, että naapurilla on muutoksenhakuoikeus tehtävästä lupapäätöksestä.
Luvanhakija voi hoitaa naapurin kuulemisen, joko paperisella lomakkeella tai sähköisesti lupapalvelun (Lupapiste) kautta. Paperilomake löytyy sivulta ”lomakkeet ja ohjeet”. Sähköinen kuuleminen edellyttää, että rakennusvalvonta on ensin käynyt merkitsemässä Lupapisteeseen kuultavat naapurit ja että luvan hakijalla on tiedossa naapureidensa sähköpostiosoitteet. Kuuleminen suoritetaan Lupapisteen ”lausunnot”-välilehdeltä.
Jos kuultava naapuri ei vastaa kuulemiseen tai ei suostu allekirjoittamaan kuulemislomaketta, se ei estä lupapäätöksen tekemistä. Jos naapuri ei suostu allekirjoittamaan kuulemislomaketta, niin riittää, että luvanhakija kirjaa kuulemislomakkeeseen, miten ja milloin tiedoksianto on suoritettu. Kuuleminen on suoritettu, kun lupahakemuksesta on ilmoitettu edellä mainitulla tavalla tai huomautuksille varattu määräaika on kulunut umpeen.
Rakennusvalvonta voi myös hakijan pyynnöstä suorittaa naapureiden kuulemisen. Tällaisessa tapauksessa hakijalta veloitetaan naapurikuulemisesta rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksuperusteiden mukainen maksu, jonka suuruus määräytyy kuultavien naapurikiinteistöjen määrän mukaan.
Rakennusvalvonta määrittää ketkä kaikki naapurit tulee kuulla tai onko hankkeessa ylipäätään tarvetta kuulla naapureita. Avattaessa lupahakemus Lupapisteeseen, ole yhteydessä rakennusvalvontaan kuultavien naapureiden määrittämiseksi.
Naapurin suostumus
Rakennusvalvonta voi edellyttää lupahakemusta käsiteltäessä, että jokin hankkeen toteutukseen liittyvä seikka vaatii naapurin suostumuksen. Suostumus voidaan edellyttää esimerkiksi tilanteissa, joissa halutaan poiketa rakennuksen sijoittamista rakennuspaikalla koskevista asemakaavassa tai rakentamistapaohjeissa annetuista määräyksistä niin, että sillä on mahdollisesti vaikutusta naapurin etuun tai mahdollisuuksiin hyödyntää kiinteistöään tulevaisuudessa. Jos naapurina on kunta, esimerkiksi puisto- ja viheralueiden kohdalla, tulee suostumusta pyytää kunnan tekniseltä johtajalta.
Lupaa rakentamishankkeeseen ei voida ilman naapurin suostumusta myöntää.
Suostumuksen hankkiminen kuuluu luvan hakijan vastuulle. Suostumus on annettava kirjallisesti ja sen pyytämisessä voidaan käyttää ”lomakkeet ja ohjeet” sivulta löytyvää naapurin suostumuslomaketta.
Vähäinen poikkeaminen
Lupakäsittelyn tai loppukatselmuksen yhteydessä voidaan myöntää oikeus poiketa vähäisessä määrin rakentamista koskevasta määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Tällaisia poikkeamisia voivat olla esimerkiksi vähäiset poikkeamiset rakennusoikeudesta, rakennusten sijoittelusta, kattokaltevuuksista tai julkisivumateriaaleista.
Vähäistä poikkeamista ei voida kuitenkaan myöntää, jos se:
- aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle
- vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista
- vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista
- johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Rakennuksen teknisiä ja niitä vastaavia ominaisuuksia koskevan vähäisen poikkeamisen edellytyksenä on lisäksi, ettei poikkeaminen vaaranna rakentamiselle asetettujen keskeisten vaatimusten täyttymistä.
Vähäisen poikkeamisen myöntämisestä veloitetaan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksuperusteiden mukainen maksu.
Lupien käsittely ja käsittelyajat
Rakennustarkastaja käsittelee ja tekee päätökset rakentamisluvista, maisematyöluvista ja purkamisluvista. Poikkeamisluvista päättää kunnanhallitus, mutta rakennustarkastaja valmistelee asian kunnanhallituksen käsiteltäväksi.
Rakentamislupia, maisematyölupia ja purkamislupia käsitellään viikoittain ja niiden osalta lupapäätös saadaan tehtyä pääsääntöisesti 2–4 viikossa hakemuksen jättämisestä. Mikäli hakemus tai sen liitteet ovat puutteellisia, tulee niitä täydentää rakennustarkastajan ohjeiden mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on hyvä muistaa, että lupahakemuksen ja sen liitteiden täydentämiselle on myös syytä varata riittävästi aikaa hankkeen aikataulussa. Hankkeen suunnitelmia voi toimittaa rakennustarkastajalle myös ennakkoon kommentoitavaksi, ennen virallisen lupahakemuksen jättämistä käsittelyyn.
Poikkeamislupien käsittelyaika riippuu kunnanhallituksen kokousaikatauluista. Lähtökohtaisesti kunnanhallitus kokoontuu kerran kuukaudessa, joten niissä hankkeissa, jotka edellyttävät ensin poikkeamislupaa, on syytä varautua pidempään aikatauluun lupakäsittelyn osalta.
Lupapäätös
Lupapäätös on hankkeen kannalta oleellinen dokumentti, johon kaikkien rakennushankkeen osapuolien on syytä tutustua erityisen huolellisesti. Lupapäätös toimitetaan sähköiseen lupapalveluun (Lupapiste) sekä sähköpostitse hakijalle päätöspäivän jälkeen.
Lupapäätös pitää sisällään seuraavat tärkeät tiedot:
- hakijan, rakennuspaikan ja hankkeen yleistiedot
- rakennushankkeelle asetetut lupaehdot/ määräykset.
- tarvittavat työnjohtajat
- tarvittavat toteutusvaiheen suunnitelmat
- tarvittavat katselmukset ja tarkastukset
- milloin rakennustyöt voi aloittaa (luvan lainvoimaisuus)
- mihin mennessä rakennustyöt on aloitettava
- mihin mennessä rakennustyöt on saatettava valmiiksi
- muutoksenhakuohjeet
Lupapäätöksen tiedoksianto ja muutoksenhaku
Lupapäätös toimitetaan hakijan lisäksi niille, jotka ovat sitä huomautuksessaan tai erikseen pyytäneet. Lupapäätös annetaan tiedoksi myös julkisella kuulutuksella, joka julkaistaan kunnan verkkosivuilla. Kuulutus on virallinen menettely tiedon antamiseksi kuntalaisille ja muille asianosaisille, joiden oikeuksia kuulutukset koskevat.
Päätöksen tiedoksisaannista alkaa kulua muutoksenhakuaika, jonka aikana hakija, naapuri sekä muu laissa erikseen määritelty asianosainen tai viranomainen voi hakea muutosta tehtyyn lupapäätökseen. Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella tai valituksella, riippuen siitä mikä taho on tehnyt kyseisen päätöksen.
Rakennustarkastajan tekemään lupapäätökseen haetaan muutosta oikaisuvaatimusmenettelyn kautta, jolloin päätökseen tyytymättömällä on oikeus saattaa asia oikaisuvaatimuksena teknisen lautakunnan käsiteltäväksi. Lupapäätökseen on liitetty ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseksi. Oikaisuvaatimus on tehtävä oikaisuvaatimusohjeen mukaisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jonka katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta.
Kunnanhallituksen tekemästä poikkeamispäätöksestä voi valittaa Turun hallinto-oikeuteen. Päätökseen on tällöin liitetty valitusosoitus. Valitus on tehtävä valitusosoituksen mukaisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jonka katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta.
Rakennushankkeen aikataulua suunniteltaessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon lupapäätöksen tiedoksiantoon ja muutoksenhakuun kuluva aika. Lupapäätös on lainvoimainen vasta muutoksenhakuajan jälkeen, joka on kuulutusmenettelyn takia käytännössä 37 päivää luvan päätöspäivästä. Rakennustöitä ei saa aloittaa ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta, mikäli hankkeelle ei ole haettu lupahakemuksen yhteydessä tai lupapäätöksen jälkeen erikseen aloittamisoikeutta. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on perustellusta syystä mahdollisuus anoa hankkeelleen aloittamisoikeutta ennen päätöksen lainvoimaisuutta.
Aloittamisoikeuden myöntämisestä veloitetaan rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksuperusteiden mukainen maksu.