Rakentamisen luvat ja ilmoitukset
Rakennusten tai rakennelmien rakentaminen, niiden purkaminen tai maiseman muokkaamiseen liittyvät toimenpiteet vaativat useimmiten jonkin luvan tai ilmoituksen. Selvitä rakennusvalvonnasta hyvissä ajoin vaatiiko suunnittelemasi toimenpide jonkin seuraavista:
Poikkeamislupa (RakL 57 §, AKL 72 §)
Mikäli rakentamisessa halutaan poiketa kaavasta tai muista rakentamislain säännöksistä, määräyksistä, kielloista tai muista rajoituksista, kuten rakennusjärjestyksestä, tarvitsee hakea erikseen poikkeamislupaa. Poikkeamislupa tarvitaan myös pääsääntöisesti aina ranta-alueelle rakentamiseksi, mikäli alueella ei ole asemakaavaa tai oikeusvaikutteista yleiskaavaa.
Poikkeamisluvan myöntäminen edellyttää rakentamislaissa (57 §) asetettujen vaatimusten täyttymistä. Poikkeaminen tulee aina perustella ja sen myöntäminen on harkinnanvaraista. Poikkeamislupaa haetaan ennen varsinaista rakentamisen lupaa, kuten esimerkiksi rakentamislupaa, jota voidaan hakea vasta poikkeamisluvan myöntämisen jälkeen.
Rakentamislupa (RakL 42 §)
Rakentamisluvan vaativat toimenpiteet on lueteltu rakentamislain 42 §:ssä. Rakentamislupa vaaditaan tietyin reunaehdoin uusille rakennuksille ja rakennelmille, yleisörakennelmille, mastoille ja piipuille, valaistuille mainoslaitteille, energiakaivoille (maalämpökaivo) sekä erityistä toimintaa varten rakennettaville alueille, kuten säilytys- ja varastointialueille ja merkittäville aurinkopaneelikentille.
Rakentamislupa vaaditaan lisäksi olemassa olevan rakennuksen laajentamiselle, rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaiselle muuttamiselle sekä korjaus- ja muutostöille, jotka ovat verrattavissa rakennuksen rakentamiseen tai kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Rakentamislupa tarvitaan myös korjaustyöhön, jolla voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.
Erillinen sijoittamislupa (RakL 43 §, 62 §)
Rakentamislupa koostuu alueidenkäytöllisten edellytysten (sijoittamisen edellytykset) tarkastelusta ja olennaisten teknisten vaatimusten (toteuttamisen edellytykset) tarkastelusta. Luvan hakijan niin pyytäessä, kunta voi ratkaista sijoittamisen edellytysten olemassaolon erillisellä päätöksellä eli sijoittamisluvalla.
Yleensä sijoittamisen edellytykset tarkastellaan rakentamisluvan yhteydessä. Erillistä sijoittamislupaa voi kuitenkin hakea esimerkiksi tilanteissa, joissa luvan hakijalle on epäselvää, voiko aiottu rakentamishanke sijoittua suunniteltuun paikkaan. Näin voidaan esimerkiksi säästää suunnittelukustannuksissa, jos pelkona on, että sijoittamislupaa ei välttämättä voida myöntää.
Sijoittamisen edellytykset asemakaava-alueella, muualla kuin asemakaava-alueella ja suunnittelutarvealueella on lueteltu rakentamislain § 44–46.
Maisematyölupa (RakL 53 §)
Maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, laajamittaista puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä ei saa suorittaa ilman lupaa seuraavilla alueilla:
- asemakaava-alueella
- yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään
- alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty
Puiden kaataminen yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetulla alueella ei vaadi maisematyölupaa. Lupaa ei myöskään tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.
Jos olet suunnittelemassa pihapuiden kaatoa asemakaava-alueella, niin katso kohta ”kaava-alueen puunkaatoilmoitus”.
Purkamislupa ja purkamisilmoitus (RakL 55 §)
Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa ilman lupaa asemakaava-alueella tai niillä yleiskaava-alueilla, joissa niin erikseen määrätään. Erillinen purkamislupa ei kuitenkaan ole tarpeen talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä tai rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana.
Suojellun rakennuksen purkaminen vaatii aina ensin poikkeamisluvan, jonka käsittelyn yhteydessä kuullaan Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon ja ELY-keskuksen edustajia.
Mikäli rakennuksen purkamiseen ei tarvita erillistä purkamislupaa, tulee purkamisesta ilmoittaa kuitenkin kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaan vähintään 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä (purkamisilmoitus). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia purkuluvan hakemista. Purkamisilmoituksen kautta rakennus saadaan merkittyä puretuksi rakennusrekisteriin, jonka tietoja myös verottaja käyttää apunaan kiinteistöveropäätöksiä tehdessään.
Kaava-alueen puunkaatoilmoitus
Kaava-alueen puunkaatoilmoitus tulee tehdä asemakaava-alueilla ja niillä yleiskaava-alueilla, joilla näin erikseen määrätään. Puunkaatoilmoituksella voidaan ilmoittaa kaatotoimenpiteestä, joka kohdistuu 1–15 puuhun. Puiden määrältä tätä suurempiin toimenpiteisiin tarvitaan Lupapisteen kautta haettava maisematyölupa (kts. kohta maisematyölupa).
Rakennustarkastaja voi sallia puiden kaatamisen ilman ilmoituksen tekemistä, mikäli toimenpidettä voidaan pitää kokonaisuudessaan vaikutuksiltaan vähäisenä.
Puunkaatoilmoitusta ei tarvitse asemakaava-alueella myöskään tehdä, mikäli:
- puut ovat yhden metrin korkeudelta halkaisijaltaan alle 15 cm
- puut sijaitsevat alle 5 m päässä oman tai naapurirakennuksen ulkoseinästä
- tontilla on lainvoimainen rakennuslupa, jolloin kulkuväylien ja rakennusten alle jäävät, sekä rakennusten ulkoseinästä alle 5 m päässä olevat puut saa kaataa ilman erillistä ilmoitusta
Luvanvaraisuudesta vapautetut rakennushankkeet
1.1.2025 voimaan tulleen rakentamislain perusteella yhä useampi pieni rakennushanke ei enää vaadi lupaa. Lupakynnystä on nostettu mm. pienten talousrakennusten ja katosten osalta, kunhan ne rakennetaan rakentamista koskevien lakien ja määräysten sekä kaavojen, rakennusjärjestyksen ja rakentamistapaohjeiden mukaisesti. Vastuu lainmukaisen rakentamisen toteuttamisesta kuitenkin säilyy. Vastuu on kokonaisuudessaan hankkeeseen ryhtyvällä. Hankkeeseen ryhtyvän tulee lisäksi huolehtia riittävän osaamisen, pätevien asiantuntijoiden ja asianmukaisten suunnitelmien hankkimisesta rakennushankkeeseen.
Ennen rakentamista hankkeeseen ryhtyvän on selvitettävä mm. seuraavat asiat:
- Onko suunnittelemani hanke luvanvaraisuudesta vapautettua? Jos olet epävarma, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä rakennusvalvontaan jo heti suunnittelun alkumetreillä.
- Onko tontilla rakennusoikeutta? Rakennusoikeudesta on määrätty kaavoissa ja kunnan rakennusjärjestyksessä. Rakennusoikeuden määrän voit myös varmistaa rakennusvalvonnasta.
- Onko rakennuskohde mahdollista sijoittaa riittävän etäälle naapurin rajoista ja muista rakennuksista tai kohteista? Huomioitava myös suojaetäisyydet vesistöihin ja tiealueisiin.
- Onko suunniteltu rakentaminen asemakaavan tai yleiskaavan mukaista? Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista tai poikkeaa vähäisestikin kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa. Kannattaa muistaa, että suunnittelutarvealueelle ja ranta-alueelle rakentaminen vaatii lähes aina poikkeamispäätöksen rakentamisen määrästä riippumatta, jos kyseessä on uusi rakentamaton rakennuspaikka.
- Sijaitseeko rakennuskohde erityisalueella? Erityisalueita voivat olla esimerkiksi ranta-alueet, pohjavesialueet, luonnonsuojelualueet, muinaismuistokohteet, pilaantuneet maa-alueet sekä merkittävät kulttuuriympäristöt ja maisemat. Rakentamisen sijoittuminen näille alueille saattaa vaikuttaa suunnitteluun tai jopa estää rakentamisen kokonaan.
- Onko suunniteltu rakentaminen palomääräysten mukaista? Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan. Pienemmät etäisyydet saattavat edellyttää rakenteiden palo-osastointia tai palomuurin rakentamista.
- Mitä vaatimuksia kiinteistöllä on jätevesien käsittelylle? Muistettava mm. tiukemmat vaatimukset rakennettaessa pohjavesialueelle tai ranta-alueille.
- Ovatko naapurit tietoisia hankkeesta? Luvasta vapautetutkin rakennukset voivat vaikuttavat naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita kirjallisesti ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi.
Rakennusvalvonnan tehtävänä on neuvoa, ohjata ja valvoa rakentamista kunnan alueella. Mikäli luvanvaraisuudesta vapautettu rakentaminen ei täytä sille asetettuja vaatimuksia, tullaan siihen puuttumaan. Rakennusvalvonta voi väärin toteutetun kohteen havaitessaan velvoittaa sen korjattavaksi lakien vaatimalle tasolle tai pahimmassa tapauksessa määrätä sen purettavaksi.
Jos rakentamisen edellytykset mietityttävät, niin ole rohkeasti yhteydessä rakennusvalvontaan ennen hankkeen aloittamista.