Nähtävyydet, muistomerkit, patsaat ja luontokohteet

 

 

 

 

 

 

 


Kuva: Paula Kaunonen

  • Pyhän Henrikin sarkofagi on Nousiaisten kirkkoon sijoitettu piispa Henrikin kenotafi eli muistoarkku. Maunu Tavastin lahjoittama arkku on valmistettu noin vuosina 1415–1420. Tummasta kalkkikivestä valmistettu sarkofagi on koristettu kaiverretuilla messinkilaatoilla, jotka kaiverrukset kuvaavat Henrikin elämää ja hänen ihmetekojaan. Nousiaisten seurakunta ja kukkakauppa KukkaUnelma myyvät aiheeseen liittyvää värityskirjaa.

  • Emovaha, Koljolantie 138, on Santamalan kylässä sijaitseva siirtolohkare. Se on kooltaan harvinaisen suuri: ympärysmitaltaan 52 metriä, ja siten Suomen suurimpia siirtolohkareita. Kivi sijaitsee yksityisalueella, mutta on hienosti nähtävillä Koljolantieltä käsin.

 

 

 

 

 

 

Kuva: Paula Kaunonen

 

 

 

 

 

 

  • Nousiaisten itkukivi, Linnamäentie 13, on aikoinaan ollut naisten kokoontumispaikka, jossa he odottivat miestensä tuomioita läheiseltä käräjätalolta. Naiset itkivät kivellä yhdessä kovaa kohtaloaan, mistä syystä kivi on saanut surullisen nimensä. Kivi näkyy kävelytielle.

 

 

 

 

 


Kuva: Paula Kaunonen

  • Nousiaisten kuppikivet, Kaitaraistentie 152, ovat muinaisjäännöksiä, joissa on pyöreitä koloja kivessä tai kalliossa. Näihin kuoppiin on uhrattu esimerkiksi viljaa. Näin toivottiin suvun vainajilta, haltijoilta tai maahisilta sato- ja pyyntionnea. Suomessa kuppikivet ovat peräisin pääsääntöisesti rautakaudelta tai keskiajalta. Kivet ovat tien vieressä, mutta huomaathan, että alue on melko umpeenkasvanut.

 

 

 

 

 

Kuva: Paula Kaunonen

  • Uunisvuoren Susiluola on Nousiaisten tunnetuin luola, joka sijaitsee haastavassa maastossa yksityisalueella. Luolalle on mahdollista päästä esim. polkujuoksukierrosten yhteydessä, kysy lisää Kuhankuonon Latu ja Polku ry:ltä: Kuhankuonon Latu ja Polku (suomenlatu.org)

 

 

 

 

 

  • Kokkovuorelta avautuvat upeat näkymät, jossa on kauniina päivänä mukava vaikka istahtaa eväsretkelle. Mietoistentie 431. (Huom. navigaattoriin kannattaa merkitä osoitteeksi, Paijulan päiväkoti, Mietoistentie 360). Päiväkodista noin 700 metriä Mynämäelle päin on oikealla puolella peltotie, josta pääsee kallionlaelle.  Alueen läpi kulkee myös Sudenpolun luontoreitti, jolle tehdään opastettuja retkiä. Tästä voit olla yhteydessä Nousiaisten Suri ry:hyn: Sudenpolku – Nousiaisten Susi ry (seura.info).

 

 

 

 

 


Kuva: Paula Kaunonen

  • Hirvijoen laakso, kaunis kulttuurimaisema, Kirkkotie 212 tai Pappilantie 23, Pappilantie 23 – Google Maps. Voit jättää auton paikoitusalueille ja ihailla maisemaa vaikkapa pappilan ja kirkon pihalueilta, joita yhdistää Hirvijoen yli kulkeva kävelysilta.

 

 

 

 

 

 


Kuva: Paula Kaunonen

 

  • Suuri Postitie perustettiin olemassa olevien kuriirireittien paikalle, Tukholman ja Turun välille 1600-luvulla. Nykyään tie on paikoitellen hävinnyt tai sen päälle on rakennettu. Nousiaisissa tie on kulkenut osin mm. nykyisen Kaitaraistentien rinnalla. Voit kävellä katsomaan Postitiellä sijainnutta Fatijoen siltaa poikkeamalla Kaitaraistentie 200 kohdalta vasemmalle 8-tien suuntaan. Huom. itse sillalla ei ole turvallista kävellä.

 

 

 

 

 


Kuvat: Mika Rekola

  • Kuhankuonon rajakivi, Kuhankuono on tunnettu tärkeänä rajapaikkana jo yli 600 vuoden ajan. Rajakiven nimen on arveltu kuvanneen rajapaikan muotoa. Toisen käsityksen mukaan Kuhankuono-nimi viittaa erärajoja ja eräteitä viitottaneeseen merkkipaikkaan. Varhaisin tieto Kuhankuonosta on peräisin vuodelta 1381, jolloin Maskun ja Nousiaisten pitäjien rajapaikkojen luettelo päättyi sinne. Kivi toimii edelleenkin seitsemän kunnan rajakivenä. Kivelle ulottuvat Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän, Turun ja Ruskon kunnat. Nykyään Kuhankuono on seudun merkittävimpiä nähtävyyksiä, ja siihen pääsee tutustumaan Kuhankuonon retkeilyreitistön pitkospuilla. (Lähde: www.luontoon.fi/kurjenrahka/nahtavyydetjahistoria)

 

 

 

 


Kuva: Paula Kaunonen

Muistomerkit ja patsaat
Kuvat: Paula Kaunonen

  • Ahti Jalosen muistomerkki tehtiin 1989, se on kivistä ja betonista valettu. Muistomerkki sijaitsee Rajakiveltä Rantapihaan johtavan polun varressa Kuhankuonon retkeilyreitistöllä. Muistolaatan tekstinä on: Ahti Jalonen * 8.11.1901 – 8.5.1918, Valkoisen terrorin uhri 1918.

 

 

 

 

 

  • Nousiaisten veteraanikivi on Paavo Tiihosen suunnittelema ja valmistama. Muistomerkki paljastettiin 9.12.1990 Nousiaisten seurakuntakodin pihalla. Vuosittain Kansallisena Veteraanipäivänä kivellä järjestetään kunniavartio sekä seppeleen lasku.

 

 

 

 

 

  • Abraham ja Antti Achreniuksen muistomerkki, Nousiaisten kirkon hautausmaa, Kirkkotie 212. Abraham Achrenius (1.2.1706 Jakkula, Somerniemi-28.9.1769 Nousiainen) oli suomalainen pappi, virsirunoilija ja herätysliikkeen johtaja. Hän oli merkittävä vaikuttaja 1700-luvun suomalaisessa pietistisessä liikehdinnässä ja tunnetaan erityisesti osallisuudestaan Länsi-Suomen rukoilevaisuuden muotoutumiseen sekä ainutlaatuisesta virsirunoudestaan. Hänen poikansa Antti Achrenius (5.4.1745 Turku – 23.7.1810 Nousiainen) oli niin ikään pappi ja pietistijohtaja.  Hän kirjoitti myös runoja.

 

 

 

 

 

  • Vapaussodan v.1918 Valkoisten muistokivi, Nousiaisten kirkon, seinässä, Kirkkotie 212.

 

 

 

 

 

  • Sankarihautojen muistomerkki, Nousiaisten kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkotie 212.
    (kuva lisätään myöhemmin)

Luontokohteet

Kuhankuono ja Kuhankuonon retkeilyreitistö

Kuhankuono on usean kunnan rajapyykki Kurjenrahkan kansallispuistossa, vanhimmat kirjalliset tiedot kivestä ovat peräisin 1300-luvulta. Kivi on Kurjenrahkan tunnetuin nähtävyys.
Kiven nykyinen ulkoasu on peräisin vuodelta 1965, jolloin rajakunnat olivat Mynämäki, Nousiainen, Masku, Rusko, Paattinen, Aura, Pöytyä ja Yläne.

Kuhankuonon reitistön polut kulkevat Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen laajoilla ja yhtenäisillä metsäalueilla, kallioilla ja keidassoilla. Reitit johtavat mm. Vaskijärven luonnonpuistoon ja Kurjenrahkan kansallispuistoon sekä siihen kuuluvaan Pukkipalon aarnimetsään.

 

Tapionsilta Savojärven reitiltä. Kuva: Maija Jortikka

 

Rantapiha

Rantapiha on Savojärven rannalla sijaitseva Nousiaisten kunnan virkistysalue, josta lähtee patikkareittejä Kuhankuonon luonnonkauniiseen maastoon. Rantapihan aluetta ylläpitää vuokralaisena Saksalan pienviljelijäyhdistys ry.

Rantapihan sauna on yleisölle avoinna koulujen kesälomien ajan päivittäin klo 11-20. Muina aikoina sauna on mahdollista vuokrata yksityiskäyttöön. Alueella on viikonloppukioski, joka avataan myös tilauksesta. Vuokrattavana on lisäksi vesikulkuneuvoja, päärakennus majoitus- tai kokoustilaksi, sekä liiteri, johon mahtuu ruokailemaan suurempikin ryhmä.

Tiedustelut: Saksalan pienviljelijäyhdistys ry, 050 093 5960/Rantapiha.
Savojärventie 102, Nousiainen